Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A G7-et aggasztja az ukrán korrupcióellenes reformok megfékezése


Kijevi tüntetők az Alkotmánybíróság magyarázatát követelik a korrupcióellenes törvények módosításáról 2020. október 30-án.
Kijevi tüntetők az Alkotmánybíróság magyarázatát követelik a korrupcióellenes törvények módosításáról 2020. október 30-án.

Az ukrán alkotmánybíróság megfosztotta több hatáskörétől is az ország korrupcióellenes ügynökségét. A döntés a világ hét legfejlettebb országa szerint aggodalomra ad okot. A határozatot meghozó bírák közül négyen vagyonnyilatkozatuk miatt korrupciós kivizsgálás alatt állnak.

A világ hét legfejlettebb nemzetét összefogó G7-es csoport szerint „aggasztó", hogy vissza akarják vonni Ukrajnában az anti-korrupciós reformokat, azt követően, hogy az ukrán alkotmánybíróság megfosztotta néhány fontosabb hatáskörétől a Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökséget (NAZK).

„A G7 nagyköveteit aggasztják azok a törekvések, amelyek a Méltóság Forradalmát követő korrupcióellenes reformok megsemmisítésére irányulnak” – tette közzé a G7 egy október 29-i közleményben, amelyben az ukrán hivatalos nevén utaltak a 2014-es nyugat-barát felkelésekre.

„Túl sok előrelépés történt, Ukrajna nem térhet vissza a múltba” – olvasható a közleményben.

Véget vetettek a vagyonnyilatkozatok átláthatóságának

Az alkotmánybíróság október 28-án közzétett határozatában alkotmányellenesnek nyilvánította a tisztviselők büntetőjogi felelősségre vonását abban az esetben, ha szándékosan hamis információkat szolgáltattak a vagyonnyilatkozatokban. Továbbá megszüntette a NAZK több hatáskörét is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök október 29-én sürgősen összehívta a Nemzetbiztonsági Tanács ülését, és kijelentette, hogy a törvényszék döntése által okozott károk felszámolása érdekében „azonnal" új törvényjavaslatokat kell a parlament elé terjeszteni.

Az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte a NAZK azon hatásköreit, amelyek a vagyonnyilatkozatok ellenőrzésére és a tisztviselők életmódjában a korrupcióra utaló jelek megfigyelésére voltak hivatottak. A tisztviselők nyilatkozataihoz való szabad nyilvános hozzáférést szintén törvénytelennek nyilvánították, csakúgy, mint az elektronikus nyilatkozatokat, amelyeket az átláthatóság növelése érdekében vezettek be.

Ezenkívül a NAZK-t megfosztották attól is, hogy a kormányzati szervekben hozzáférhessen a nyilvántartásokhoz és a jogsértésekről szóló jelentéstervezetekhez, illetve hogy ezekben az intézményekben korrupcióellenes ellenőrzéseket végezhessenek.

Veszélyben Ukrajna nemzetközi megállapodásai

A döntés veszélyeztetheti az Európai Unió vízumliberalizációját, és hatással lehet a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött 5 milliárd dolláros megállapodására is, amelyet Zelenszkij kormánya júniusban kapott a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság orvoslására.

Az IMF egyelőre visszatartja a részleteket, mert aggasztja Ukrajna gyenge teljesítménye mind a korrupcióellenes küzdelemben, mind a reformok végrehajtásában.

Az EU-val folytatott vízumliberalizáció is nagyban attól függ, hogy Ukrajna mennyire tud megküzdeni az országban pusztító korrupcióval.

Korrupt bírók dönthetnek a korrupcióellenes folyamatok megfékezéséről?

A bíróság döntése azért is ellentmondásos, mert jelenleg négy bíró is a NAZK vizsgálata alatt áll, mert a vagyonnyilatkozataikban nem megfelelően számoltak el.

A négy bíró a kormány és a korrupció ellen kampányolók felszólítása ellenére sem volt hajlandó visszalépni a döntéstől.

Az elnök visszacsinálná a döntést, és lecserélné az alkotmánybírákat

Zelenszkij október 30-án az ország képviselői elé terjesztett egy javaslatot, hogy semmisítsék meg a döntést, amely visszacsinálná az anti-korrupciós reformokat, és megfosztaná több hatáskörétől is az ország korrupcióellenes ügynökségét.

Az elnök azt javasolta, hogy állítsák vissza a kérdéses törvényeket, és válasszanak új tagokat a döntést meghozó alkotmánybíróságba. A bejelentést az alkotmánybíróság részéről heves tiltakozás fogadta, az bíróság feje alkotmányellenesnek nevezte a javaslatot, és azzal vádolta meg az elnököt, hogy egy „engedelmes” alkotmánybíróságot szeretne létrehozni.

Készült a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG