Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A Kreml szerint az orosz nukleáris doktrína megváltoztatása figyelmeztetés a Nyugatnak


Vlagyimir Putyin orosz elnök
Vlagyimir Putyin orosz elnök

Az orosz nukleáris doktrína megváltoztatásának célja Ukrajna nyugati szövetségeseinek elrettentése attól, hogy támogassák az Oroszország elleni támadásokat – közölte a Kreml szóvivője.

Dmitrij Peszkov arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a Vlagyimir Putyin elnök által frissen bejelentett módosítások „figyelmeztető jelzésként szolgálnak ezen országok részére, hogy következményei lesznek, ha különböző eszközökkel, nem is feltétlenül atomfegyverrel részt vesznek hazánk megtámadásában”. Putyin szerdán leszögezte, hogy bármilyen állam hagyományos fegyverekkel végrehajtott támadására – amelyet egy nukleáris hatalom is támogat – a két ország közös támadásaként fognak tekinteni.

Az orosz nukleáris doktrína felülvizsgálatával felvázolt fenyegetéssel egyértelműen azt próbálja megelőzni a Kreml, hogy a Nyugat engedélyezze az Ukrajnának átadott nagy hatótávolságú fegyverek mélységi bevetését oroszországi célpontok ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Vlagyimir Putyin kész atomfegyvert bevetni, ha veszélybe kerül országa szuverenitása

Az orosz elnök nem tette egyértelművé, hogy ebben az esetben indokolt lenne-e a nukleáris válaszcsapás, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az atomfegyverek bevetésének lehetősége akkor is fennáll, „ha egy hagyományos fegyverekkel végrehajtott támadás kritikus fenyegetést jelent az ország szuverenitására”. Ez a homályos megfogalmazás igen tág teret enged az értelmezésnek. Szakértők szerint ugyanakkor biztos, hogy az új szabályok jelentősen lejjebb szállították az atomarzenál bevethetőségének korlátait.

Oroszország lassan, de folyamatosan nyomul előre Ukrajnában, Moszkva igyekszik elejét venni annak, hogy a nyugati országok fokozzák a Kijevnek nyújtott katonai támogatásukat. Az orosz hadsereg szinte szüntelen támadásaira válaszul az ukrán fegyveres erők is számos alkalommal mértek csapást drónokkal és rakétákkal Oroszország területére.

Zelenszkij jó ideje erőteljesen lobbizik azért, hogy a Nyugat hagyja jóvá a leszállított nagy hatótávolságú fegyverek használatát oroszországi célpontok ellen is. Az Egyesült Államok ezt eddig nem tette meg.

Ehhez kapcsolódóan: Mik azok a taktikai nukleáris fegyverek, és mi az ezekkel kapcsolatos orosz álláspont?

Putyin kifejtette, hogy a felülvizsgált doktrína értelmében például tömeges légicsapásról szóló hiteles információk is kiválthatnak nukleáris választ. Ez a megfogalmazás szintén nem túl egyértelmű, elemzők szerint szándékos a kétértelműség, hogy bizonytalanságban tartsák az ellenséget. Az ukrajnai háború 2022. februári megindítása óta az orosz elnök és más vezető tisztségviselők sokszor fenyegették nukleáris csapásméréssel a Nyugatot, így próbálva megakadályozni Ukrajna támogatását.

Szeptember elején Putyin arra figyelmeztette a NATO-t, hogy amennyiben engedélyezik az Ukrajnának átadott nagy hatótávolságú fegyverek oroszországi célpontok elleni bevetését, a szövetség közvetlenül is konfliktusba kerül Oroszországgal.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG