Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A lengyel kormány könnyített a hozzáférésen az abortuszhoz – legalábbis egy kicsit


Az abortusz legalizálásának ellenzői kiállítást is rendeztek Varsóban. A fotó 2024. július 23-án készült
Az abortusz legalizálásának ellenzői kiállítást is rendeztek Varsóban. A fotó 2024. július 23-án készült

Lengyelország pénteken új irányelveket mutatott be, amelyek célja a szigorú abortuszkorlátozások enyhítése, egyben sürgette az ügyészeket: ismerjék el az eljárás törvényes lefolytatásának alapjaként a nők mentális egészségének lehetséges károsodását.

Lengyelországban szinte teljes az abortusztilalom, és törvényen kívülinek számít az abortuszhoz nyújtott segítség is; három évig terjedő börtönnel büntethető.

A nők csak akkor szakíttathatják meg a terhességüket a lengyel kórházakban, ha szexuális erőszak vagy vérfertőzés eredménye, illetve közvetlen veszélyt jelent az anya életére vagy egészségére.

A lengyel kormány pénteken közölte, hogy a nők mentális egészségét fenyegető kockázatot is elégséges okként kell elismerni a terhesség megszakításához a hatályos törvények értelmében.

Az új irányelvek alapján „az orvosoknak nem kell félniük az ügyészségtől, ha úgy döntenek, hogy egészségügyi kockázatok miatt, így a mentális egészség védelmében engedik a hozzáférést a legális abortuszhoz” – mondta újságíróknak Donald Tusk jobbközép miniszterelnök.

Lengyel nőjogi csoportok azzal érveltek, hogy az abortusz segítését tiltó törvény dermesztő hatással volt azokra az orvosokra, akik még akkor is félnek a terhesség megszakításától, ha törvényes okuk van rá.

Kudarcot vallottak a legutóbbi jogalkotási erőfeszítések a szabályok megváltoztatására.

A kormánykoalíció a választás előtt tett ígérete ellenére sem tudott kellő támogatást szerezni a parlamentben ahhoz, hogy elfogadjon egy olyan törvénytervezetet, amely dekriminalizálná az abortuszhoz nyújtott támogatást.

Az új irányelvek „természetesen nem változtathatják meg a törvényt (…) de megváltoztatják az ügyészség és az orvosok hozzáállását” – mondta Tusk.

Múlt héten Tusk elismerte, hogy „egyszerűen nincs meg a többségük” ahhoz, hogy teljesítsék a párt ígéretét, miszerint még a mostani parlamenti ciklusban engedélyezik az abortuszt a terhesség tizenkettedik hetéig. „Ebben a parlamentben szó szerint a következő választásokig nem kap többséget a legális abortusz. Ne áltassuk magunkat” – mondta.

XS
SM
MD
LG