Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A migrációról és Ukrajnáról tárgyalnak és Trump miatt aggódnak az angliai csúcstalálkozón az európai vezetők


A Blenheim-kastély ad otthont az EPC-csúcsnak Oxford közelében. Itt született Winston Churchill (archív felvétel)
A Blenheim-kastély ad otthont az EPC-csúcsnak Oxford közelében. Itt született Winston Churchill (archív felvétel)

Európa vezetői csütörtökön egy angol vidéki kastélyban tartanak csúcstalálkozót. Az eseményt aggodalom árnyékolja be: vajon megbízható szövetségese marad-e Európának az Egyesült Államok, ha Donald Trump másodszorra is megszerzi az elnökséget?

Az Egyesült Királyság újonnan megválasztott miniszterelnöke, Keir Starmer mintegy 45 kormányfőt lát vendégül, hogy megvitassák a migrációt, az energiabiztonságot és az Oroszországból érkező fenyegetéseket. Az Egyesült Királyság a kapcsolatok helyreállítására törekszik EU-s szomszédaival négy évvel elmérgesedett válásuk, a brexit után.

A londoni kormány közlése szerint Starmer jelezni fogja az Európai Politikai Közösség (EPC) összejövetelén, hogy az Egyesült Királyság „aktívabb és kezdeményezőbb szerepet kíván játszani a világ színpadán”, különösen azzal, hogy segít Ukrajnának az orosz invázió elleni küzdelemben, és igyekszik felszámolni a törvénytelen migrációt életben tartó embercsempész bandákat.

„Nem hagyhatjuk, hogy a közelmúlt kihívásai határozzák meg jövőbeli kapcsolatainkat – mondta Starmer. – Ezért áll az európai biztonság a kormány kül- és védelmi prioritásainak is az élén, és ezért igyekszem minden erőmmel megragadni a pillanatot, hogy megújítsuk kapcsolatunkat Európával.”

A meghívottak listáján szerepel Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Donald Tusk lengyel kormányfő és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Ott lesz Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

A találkozó már a negyedik a Macron javaslatára létrehozott EPC történetében. A csoport 2022-ben alakult meg a 27 tagú EU-n belüli, illetve azon kívüli országok fórumaként, miután Oroszország teljes körű ukrajnai inváziója romba döntötte Európa biztonságérzetét. A korábbi csúcstalálkozókat Prágában, Moldova fővárosában, Kisinyovban és Granadában, Spanyolországban tartották.

Az Egyesült Királyság abban bízik, hogy a mostani összejövetelen minden korábbinál többen vesznek részt, jóllehet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nem lesz ott – ő éppen az Európai Parlament törvényhozóinál igyekszik bebiztosítani második ciklusát az EU élén. Távol marad Recep Tayyip Erdoğan török elnök is.

Starmer balközép kormánya újjáépítené a brexit, illetve az azt övező elmérgesedett viták miatt igencsak feszült kapcsolatokat az EU-val. Legfontosabb célnak az Egyesült Királyság és az EU új biztonsági egyezményét tartják Londonban, amelyet Starmer reményei szerint hamarosan megkötnek.

Az Egyesült Királyság szorosabb együttműködést tervez az Europollal, az Európai Rendőrségi Hivatallal az embercsempészet ellen. Ez része a határbiztonság megerősítését célzó intézkedéseknek azután, hogy Starmer elvetette a konzervatívok vitatott és valóra nem váltott tervét arról, hogy Ruandába toloncolják a hajón az Egyesült Királyságba érkező migránsokat.

A résztvevők azt is meg kívánják vitatni, hogyan védhetnék meg a demokráciát Oroszország és mások beavatkozásaitól és dezinformációitól.

„Csak akkor tudjuk biztosítani a határainkat, ösztönözni a gazdasági növekedést és megvédeni a demokráciáinkat, ha együttműködünk” – mondta Starmer.

Sok szó esik majd várhatóan az Egyesült Államokról is, ahol a republikánus elnökjelölt, Donald Trump elleni hétvégi merénylet rávilágított arra, hogy a november 5-i választások előtt mennyire felforrósodott és polarizált az amerikai politika.

Trump szkepticizmusa a NATO-val kapcsolatban régóta aggasztja az Egyesült Államok szövetségeseit. Tovább növelte az aggodalmakat, hogy Trump az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai segélyeket ellenző J. D. Vance szenátort választotta alelnökjelöltjének.

Egy magas rangú EU-tisztviselő azt mondta, hogy Trumpot kiszámíthatatlannak tartják, visszatérésének lehetősége „egyike a mindenkit foglalkoztató kérdéseknek”.

Az európai vezetők terveik szerint megvitatják, „hogyan tudunk felkészülni” Trump esetleges visszatérésére – mondta a tisztviselő, aki felhatalmazás híján a szokásoknak megfelelően nevének elhallgatása mellett nyilatkozott.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG