Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij alapítványának vezetője ellen indult vizsgálat Oroszországban a külföldiügynök-törvény alapján


Az ellenzéki Marija Pevcsik a propagandista Vlagyimir Szolovjovot hallgatja 2023. augusztus 3-án
Az ellenzéki Marija Pevcsik a propagandista Vlagyimir Szolovjovot hallgatja 2023. augusztus 3-án

Az orosz hatóságok vizsgálatot indítottak a börtönben meghalt ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij által létrehozott Nemzetközi Korrupcióellenes Alapítvány vezetője, a száműzetésben élő Marija Pevcsik ellen a külföldiügynök-törvény alapján kötelezettségeinek elmulasztása miatt.

Az ügyről szóló információk szerdán jelentek meg a moszkvai városi bíróság honlapján. Pevcsik májusban került fel a külföldiügynök-nyilvántartásba. A külföldiügynök-törvény előírásainak megszegéséért pénzbüntetés vagy szabadságvesztés jár.

Januárban egy moszkvai bíróság elfogatóparancsot adott ki Pevcsik ellen az orosz hadseregről szóló hamis információk terjesztése, szélsőséges csoport szervezése és vandalizmus vádjával.

Az orosz hatóságok külföldi ügynöknek nyilváníthatnak mindenkit, aki „külföldi befolyás” alatt áll, aminek törvényi meghatározása nagyon homályos. Jelenleg több mint hatszáz külföldi ügynök szerepel a nyilvántartásban: magánszemélyek, sajtótermékek és civil szervezetek.

Korábbi cikkünk a témában: Médiaszervezetek arra kérik Bident, hogy minősítse jogtalanul fogva tartottnak a Szabad Európa Oroszországban bebörtönzött újságíróját

Az ebbe a státuszba kerülőknek negyedévente be kell mutatniuk a számláikon a pénzmozgást, és meg kell jelölniük minden nyilvános kommunikációjukat. A bejelentés hiánya vagy hibája akár szabadságvesztéssel is büntethető. A törvény szerint a jelentéseket fel kell tölteni az igazságügyi minisztérium honlapjára, de az még nem készült el.

2022 végétől tilos állami intézményben tanítaniuk, nem szervezhetnek nyilvános rendezvényt, nem lehetnek szerződéses katonák, választási bizottsági tagok és megfigyelők.

XS
SM
MD
LG