Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A spanyol miniszterelnök a tisztességes kereskedelem szükségességéről beszélt Kínában


Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Pekingben
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök Pekingben

Pedro Sánchez a kínai elnökkel, Hszi Csin-pinggel is találkozott, akivel a kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt a Brüsszel és Peking között fennálló kereskedelmi viták ellenére.

A spanyol kormányfő, aki kínai kollégájával, Li Csianggal is egyeztetett, leszögezte, hogy tovább kívánja erősíteni hazája kapcsolatait a kelet-ázsiai országgal. „Hidakat akarunk építeni, hogy együtt védjük meg a tisztességes kereskedelmi rendet” – írta az X-en. Szerinte ez hozzájárulna mind a két gazdaság növekedéséhez, és hasznára válna az állampolgároknak és az iparnak is.

Sánchez ezután Sanghajba látogat, ahol helyi tisztségviselőkkel és vállalatvezetőkkel fog találkozni, illetve felavat egy új Cervantes Intézetet.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU új Kína-politikájának kulcsszava lehet a kockázatcsökkentés

A spanyol miniszterelnök egy hétfői fórumon a szoros spanyol–kínai kapcsolatokat méltatta. „Még azon ügyekben is konstruktív hajlandóságot tartunk fenn a párbeszédre és az együttműködésre, amelyekben nem teljesen egyezik az álláspontunk – jelentette ki. – Elkötelezettek vagyunk egy pozitív napirend kidolgozása és olyan konszenzusos megoldások keresése mellett, amelyek minden fél számára előnyösek. A közösségi médiában közzétett bejegyzésében is leszögezte: – Célunk egyértelmű: egy kiegyensúlyozott, tiszteletre és kölcsönösségre épített kapcsolat megteremtése, amely mindkét nemzet számára előnyös.”

Sánchez tavaly márciusban is találkozott Hszivel Kínában.

Ehhez kapcsolódóan: „Nem tartható, hogy Magyarország a kínai és az orosz érdekekhez orientálódjon” – washingtoni szakértő

Kereskedelmi feszültségek

A mostani látogatásra az Európai Unió és Kína közötti kereskedelmi feszültségek fokozódása közepette került sor. Az Európai Bizottság múlt hónapban bejelentette, hogy jelentősen növelni tervezi a kínai elektromos járművekre kivetett importvámokat. Kína erre válaszul vizsgálatot indított egyes európai tejtermékek állami támogatásának ügyében, miután júniusban hasonló vizsgálat folyt az EU-ból származó sertéshússal kapcsolatban. Spanyolország a legnagyobb európai sertéshúsexportőr Kínában, a friss adatok szerint tavaly több mint 560 ezer tonnát szállítottak a távol-keleti országba mintegy 1,2 milliárd euró értékben.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG