Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megérkeztek Albániába az első migránsok az Olaszországgal kötött, vitákat kiváltó megállapodás után


Az olasz haditengerészet Libra nevű hajója a két ország közötti megállapodás alapján október 16-án megérkezik az északnyugat-albániai Shëngjin kikötőjébe, fedélzetén nemzetközi vizeken feltartóztatott migránsok első csoportjával
Az olasz haditengerészet Libra nevű hajója a két ország közötti megállapodás alapján október 16-án megérkezik az északnyugat-albániai Shëngjin kikötőjébe, fedélzetén nemzetközi vizeken feltartóztatott migránsok első csoportjával

Az olasz haditengerészet hajója október 16-án érkezett meg az albániai Shëngjin kikötőjébe tizenhat migránssal a fedélzetén. Ez az első hajó, amelyet az albán hatóságok hajlandók voltak fogadni az Olaszországgal novemberben kötött, vitákat kiváltó megállapodás értelmében.

Lapinformációk szerint a Libra nevű hajón tíz bangladesi és hat egyiptomi migráns van, akiket a tengerből mentettek ki, miután Líbiából az olasz Lampedusa szigetére indultak. Mind férfiak, és az olasz hatóságok veszélytelennek minősítették őket.

A megállapodás értelmében Tirana befogadja azokat a nemzetközi vizeken kimentett migránsokat, akik Olaszország keresési és mentési területére esnek. Menedékkérelmüket két albániai központban vagy befogadótáborban dolgozzák fel. Mindkét létesítményben olasz személyzet dolgozik, és olasz fennhatóság alatt működnek, a központok körül pedig albán őrök gondoskodnak a biztonságról.

Az eljárás részeként a migránsok a nemzetközi és az uniós jog értelmében jogosultak arra, hogy menedékjogot kérjenek Olaszországban. A bírák Rómából videókapcsolaton keresztül tárgyalják majd a menedékjogi ügyeiket.

A terv, amelyet Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a hét elején bátornak és példátlannak nevezett, évente akár 36 ezer migráns ügyének feldolgozását is jelentheti, így próbálva enyhíteni az Olaszországot és az Európai Uniót érintő súlyos problémát, hogy több százezer migráns próbál bejutni az EU-ba Észak-Afrikából hajóval és csónakkal.

Egyes kritikusok arra figyelmeztettek, hogy a terv hibás, mert ezzel elhúzódhat a menedékjogi ügyek elbírálása, az elutasított kérelmezőket gyakran nem engedik vissza a saját országukba, mivel az ottani kormányok korlátozzák a hazatoloncolások számát. Ezért azok, akik nem kapnak menedékjogot, végül kiszivárognak a befogadóközpontokból, és illegálisan szétszélednek Európában, ahol kénytelenek lesznek radar alatt élni.

Mások megkérdőjelezik a program költségének megtérülését és azt, hogy hozhat-e változást egy olyan országban, ahová 2023-ban 160 ezer migráns érkezett. „Az elmúlt három napban több mint 1600 migráns szállt partra Olaszországban. Egy olasz hajó tizenhatot közülük Albániába vitt” – írta Matteo Villa, az ISPI agytröszt kutatója az X-en.

Albánia számára a kezdeményezés lehetőség arra, hogy megerősítse uniós csatlakozási szándékát – egyik fő külpolitikai célját – azzal, hogy támogatást és segítséget ad az EU egyik legégetőbb problémájához. Edi Rama albán miniszterelnök kedden azt mondta, hogy számos uniós tagállam hasonló kérését elutasította, de régóta fennálló kapcsolataikra tekintettel Olaszországgal kivételt tett.

XS
SM
MD
LG