Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék a voksturizmus legalizálása miatt


Szavazatokat számolnak Budapest 5. számú egyéni választókerületében 2018. április 14-én (Képünk illusztráció)
Szavazatokat számolnak Budapest 5. számú egyéni választókerületében 2018. április 14-én (Képünk illusztráció)

Szerintük nem véletlen, hogy a kormánypártok a közelgő országgyűlési választások előtt néhány hónappal olyan törvénymódosítást fogadtak el, amely legalizálja a fiktív lakcímbejelentést, megnyitva az utat a választási eredmény manipulálása előtt.

A Szabad Európa több cikkben is foglalkozott a voksturizmussal, november közepén pedig beszámoltunk arról, hogy egy salátatörvénybe rejtve szavazta meg az Országgyűlés azt a javaslatot, amely megváltoztatja a lakóhely fogalmát. E szerint a jövőben nem kell ténylegesen az adott címen élnie annak, aki lakóhelyet létesít. A módosítás a jogvédők szerint szélesre tárja a kaput a voksturizmus előtt.

A módosítással a lakóhely egyfajta kapcsolattartási címmé degradálódott, nem várja el az állam az állampolgártól, hogy bejelentett lakcímén éljen – érvelt a Társaság a Szabadságjogokért, a TASZ. Így a nyilvánvalóan fiktív lakóhelyek jogi értelemben vett fiktív jellege is megszűnik.

Ezt a módosítást támadták meg az Alkotmánybíróságon a közös listát állító ellenzéki pártok: a DK, a Jobbik, az LMP, az MMM, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd. Mint írják, ezzel lehetőséget kap az Alkotmánybíróság arra, hogy bizonyítsa, valóban a hatalomtól függetlenül működik, és fellép a jogállamiság védelmében.

Közleményükben emlékeztetnek arra, hogy a 2018-ban és 2019-ben megrendezett választások során is tömegessé vált az a jelenség, hogy egy-egy romos ingatlanba tucatszám jelentenek be ténylegesen nem Magyarországon élő magyar állampolgárokat azért, hogy részt vehessenek a választásokon. Az ellenzék kezdeményezésére mind a Kúria, mind a rendőrség megállapította, hogy a visszaélések valóban megtörténtek.

Idén novemberben egyébként ugyanabban a salátatörvényben a Btk. közokirat-hamisításról szóló része is módosult. Így a tulajdonos hozzájárulásával vagy saját tulajdonú ingatlanra bárki bejelenthet lakcímet büntetőjogi szankció nélkül – még akkor is, ha már az első pillanattól nyilvánvaló, hogy nem fog ott élni. Vagyis a fiktív lakóhely létesítése vagy az abban való közreműködés egyszerűen nem lesz többé büntethető.

XS
SM
MD
LG