Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Áramkimaradások Ukrajnában a megnőtt nyári kereslet és az orosz légicsapások miatt


Sebesültet látnak el a mentők a Dnyipro elleni orosz légicsapás után, 2024. június 28-án
Sebesültet látnak el a mentők a Dnyipro elleni orosz légicsapás után, 2024. június 28-án

Az Ukrenergo ukrán áramszolgáltató július 1-jén szünetekre és korlátozásokra figyelmeztetett az áramellátásban az energiainfrastruktúrát érő orosz támadások és a nyári hőségben megnövekedett kereslet miatt.

A figyelmeztetést megelőzően az ukrán légierő rakéta- és légiriadót rendelt el Ukrajna legtöbb térségére, így a fővárosra, Kijevre is, miután legalább hét civil megsérült egy éjszakai orosz dróncsapásban a kelet-ukrajnai Dnyipro városában.

Kijev térségében három ember, köztük egy gyerek sérült meg egy rakétacsapásban, amely három lakóházat és több járművet is megrongált – jelentették a hatóságok június 30-án este.

Miután az ország nagy részén az előrejelzések július 1-jén 30 Celsius-fok feletti hőmérséklettel számolnak, a cég arra kérte az ukránokat, hogy figyeljék a fogyasztásukat, és kerüljék a nagy energiaigényű készülékek egyidejű használatát.

Hozzátették, hogy Lengyelország, Szlovákia, Románia, Magyarország és Moldova látja el árammal Ukrajnát.

„Ám az orosz támadások által okozott károk mértéke miatt ezek az intézkedések sem elegendők az energiarendszer egyensúlyának fenntartásához” – írta az Ukrenergo a Telegramon.

Oroszország hónapok óta támadja Ukrajna elektromos hálózatát, amivel gyakori áramkimaradásokat kényszerít ki. Márciusban Denisz Smihal miniszterelnök közölte, hogy az ország hőtermelő kapacitásának nyolcvan százaléka megsemmisült. Ugyanebben az időben az Energiaügyi Minisztérium arról számolt be, hogy súlyosan megsérültek a Centroenergo és az Ukrhiroenergo hőerőművei.

Volodimir Zelenszkij elnök múlt hónapban arra kérte az Európai Uniót, hogy fokozza az Ukrajnába irányuló villamosenergia-exportot, valamint biztosítsa a szükséges berendezéseket és egyéb erőforrásokat a javításokhoz.

„Putyin teljes körű háborút vív az energiaszektorunk ellen – mondta Zelenszkij az Európai Tanács június 27-i brüsszeli ülésén. – Ha Oroszország sikerrel jár ebben, akkor ez a katonai doktrínák részévé válik a világon. Az energia a normális emberi élet egyik alapja.”

Oroszország június 23-án a nyolcadik nagyszabású légicsapás-sorozatát indította Ukrajna energiahálózata ellen az elmúlt három hónapban. A találatok kárt tettek az áramátviteli rendszerekben a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja és a nyugat-ukrajnai Lviv térségében – közölte akkor az Ukrenergo.

Közben az ukrán határtól negyven kilométerre fekvő, mintegy 340 ezres orosz város, Belgorod vezetői arról számoltak be, hogy ukrán dróntámadások következtében a város és a környező térség több pontján megszűnt az áramszolgáltatás.

Az As Telegram-csatorna szerint az áramkimaradás oka egy alállomás elleni támadás volt.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy július 1-jén az orosz légvédelmi rendszerek 36 drónt lőttek le Brjanszk, Kurszk és Belgorod környékén.

A minisztérium azt állította, hogy légvédelmi rendszerei 18 drónt „semmisítettek meg és szedtek le” a Brjanszki terület felett, míg a Kurszki és a Belgorodi területen kilencet-kilencet.

Az állítást egyelőre nem lehet független módon ellenőrizni.

Ukrajna az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban támadott oroszországi üzemanyag-előállító létesítményeket, főként az orosz hadseregnek dolgozó olajfinomítókat.

XS
SM
MD
LG