Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Attól félnek az irániak, hogy elér hozzájuk a háború Teherán Izrael elleni rakétatámadása után


Az iráni iszlám köztársaság hívei saját kezűleg festett izraeli zászlót égetnek Teheránban az Izrael elleni rakétatámadást követő napon, 2024. október 2-án
Az iráni iszlám köztársaság hívei saját kezűleg festett izraeli zászlót égetnek Teheránban az Izrael elleni rakétatámadást követő napon, 2024. október 2-án

Irániak osztották meg félelmeiket és aggodalmaikat a Szabad Európa által működtetett Farda Rádióval egy esetleges háború miatt Izraellel.

Több száz ember ünnepelt Teherán utcáin, miután Irán október 1-jén megindította eddigi legnagyobb, Izrael elleni támadását. „A támadás megmutatta Irán hatalmát és tekintélyét” – mondta egyikük, Abbász a Farda Rádiónak, de sok iráni a félelmének adott hangot az izraeli katonai megtorlástól és egy teljes körű háború kilátásától Izraellel. „Hónapok óta a félelem és a stressz állapotában élünk – mondta a teheráni Nagmeh. – Most az eget kémleljük, hogy lássuk, mikor támad Izrael.”

Izrael kemény választ ígért Irán október 1-jei hatalmas rakétatámadására, amely nagyobb és merészebb volt, mint Irán addig példa nélküli légicsapásai Izrael ellen áprilisban, amikor Teherán több száz drónt és rakétát lőtt ki ősellenségére. Izrael azzal torolta meg, hogy megsemmisített egy légvédelmi radarrendszert Irán középső részén, Iszfahánban.

A szakértők erősebb izraeli válaszra figyelmeztettek, a média szerint Izrael csapást mérhet Irán nukleáris létesítményeire vagy kritikus infrastruktúrájára. A kilátások riadalommal töltik el az irániakat. „Ezúttal komolyabb az esély a háborúra” – mondta egy teheráni újságíró, Parasztu a Farda Rádiónak. Hozzátette, hogy sok iráni élelmiszert és gyógyszert halmozott fel az iráni támadás után. Hosszú sorok alakultak ki a város benzinkútjain is.

„Az emberek félelemben élnek”

Marjam, aki október 1-jén látta, ahogy Iránból rakétákat indítottak Izrael ellen, azt mondja: a hétköznapi irániak fizetik a legmagasabb árat: „Míg a tisztviselők és családjuk békében élnek, az emberek félelemben.”

Alireza, egy másik iráni azt mondta a Farda Rádiónak, hogy azt fontolgatja, eladja mindenét, és külföldre költözik, mert „úgy tűnik, hogy ezúttal ideér a háború”.

Iráni nő tankol egy teheráni benzinkúton az Izrael elleni rakétatámadás után, 2024. október 1-jén
Iráni nő tankol egy teheráni benzinkúton az Izrael elleni rakétatámadás után, 2024. október 1-jén

Több fiatal iráni, akivel a Farda Rádió beszélt, közömbösnek tűnt a háborúval kapcsolatban. Ez meglepte azt az iráni generációt, amely tanúja volt az 1980–88-as pusztító iráni–iraki háborúnak. „Fogalmuk sincs a háborúról és arról, amivel jár – mondta Feresteh, aki Kuzesztánban él. Ezt a tartományt különösen keményen sújtotta az Irak elleni háború. – Úgy tűnik, megint el kel hagynunk az otthonunkat.”

Nem csak az irániak félnek.

A nagyszámú iráni afgán közösség tagjai, akik közül többen a tálib uralom elől menekültek el, attól tartanak, hogy kénytelenek lesznek elhagyni az iszlám köztársaságot. „Nem volt más választásunk, el kellett menekülnünk Afganisztánból Iránba, mert féltettük az életünket, de ma az Irán és Izrael között növekvő feszültség arra utal, hogy a térség a háború szélén áll – mondta Halima Pazsvak afgán nőjogi aktivista a Szabad Európa által működtetett Farda Rádiónak. – Nem tudjuk, merre menjünk tovább.”

Írta Kian Sharifi a Farda és az Azadi Rádió riportja alapján. A Farda Rádiónak nyilatkozó személyek teljes nevét a biztonságuk érdekében nem közöljük.
XS
SM
MD
LG