Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az akkumulátorok újrahasznosításáról tárgyalt Kínában a nemzetgazdasági miniszter


Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint az akkumulátor-újrahasznosítás elengedhetetlen eleme a zöldátállásnak, így Magyarország versenyképessége javításának.

Nagy Márton az Ipari és Információtechnológiai Minisztérium vezetőjével, Jin Csuanglonggal tárgyalt Pekingben.

A két miniszter az elmúlt egy évben már harmadszor találkozott. Először tavaly nyáron, majd ősszel – Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével – Nagy Márton is részt vett a 3. Egy Övezet, Egy Út Fórumon. Ekkor együttműködési megállapodást írtak alá arról, hogy a digitális gazdaság, az újenergia-meghajtású járművek, valamint a dekarbonizáció területén megerősítik a két intézmény közötti tudásmegosztást.

Ehhez kapcsolódóan: Még a nevében is titkolták, hogy egy újabb akkumulátor-összeszerelőt építenek Debrecenben

Orbán Viktor két évvel ezelőtt Tusványoson beszélt arról, hogy a kormány akkumulátor-nagyhatalommá tenné Magyarországot. Tervei szerint a már üzemelőkkel együtt Magyarországon 2030-ra több mint húsz akkumulátorgyár fog működni.

Korábbi cikkünk a témában: A korábban valószínűsíthetőnél is nagyságrendekkel szennyezőbb volt a gödi akkumulátorgyár

A Szabad Európa számos riportban foglalkozott azzal, mekkora környezeti ártalmat jelentenek ezek a gyárak, a civilek és a környezetvédők tiltakozásaival, az olykor lincshangulatú vagy a köz meghívása nélkül rendezett közmeghallgatásokal.

Az alábbi riportban, a Szabad Európa tényfeltáró sorozatában, a Szabadonban azt mutattuk be, vajon megbüntették-e az önkormányzati választáson a szavazók azoknak a településeknek a vezetőit, ahol a gyárak épülnek.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG