Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az atombomba túlélőinek japán szervezete kapta a Nobel-békedíjat


A norvég Nobel-bizottság vezetője, Jørgen Watne Frydnes bejelenti az idei Nobel-békedíj nyertesét Oslóban 2024. október 11-én
A norvég Nobel-bizottság vezetője, Jørgen Watne Frydnes bejelenti az idei Nobel-békedíj nyertesét Oslóban 2024. október 11-én

Pénteken a Nihon Hidankiónak, a hirosimai és nagaszaki amerikai atomtámadások túlélőit tömörítő japán szervezetnek ítélték oda a Nobel-békedíjat az atomfegyverek ellen végzett tevékenységéért.

Jørgen Watne Frydnes, a norvég Nobel-bizottság elnöke a döntést azzal indokolta, hogy „az atomfegyver használatának tabuja ma nyomás alatt áll”. Mint mondta, a Nobel-bizottság „a tiszteletéről kíván biztosítani minden túlélőt, aki a fizikai szenvedés és a fájdalmas emlékek ellenére úgy döntött, hogy nagy áron szerzett tapasztalatait a remény és a béke melletti elkötelezettség ápolására használja fel”.

A Hidankio elnöke, Tomojuki Mimaki, aki a hirosimai városházánál állt a bejelentés idején, ujjongott és sírt, amikor megkapta a hírt. „Tényleg igaz? Hihetetlen!” – kiáltott fel.

Már korábban is díjazta a Nobel-bizottság az atomfegyverek felszámolására irányuló erőfeszítéseket. A nukleáris fegyverek eltörlésére indított nemzetközi kampány (ICAN) nyerte a békedíjat 2017-ben, míg 1995-ben Joseph Rotblat és a Pugwash Tudományos és Világügyi Konferenciák kapta „az atomfegyverek nemzetközi politikában és hosszabb távon betöltött szerepének csökkentésére irányuló erőfeszítéseiért annak érdekében, hogy végleg felszámoljuk az ilyen fegyvereket”.

Az idei díj odaítélésének hátterében ott állnak a világban, nevezetesen a Közel-Keleten, Ukrajnában és Szudánban most dúló pusztító konfliktusok is.

„Teljesen világos, hogy a nukleáris fegyverek használatával való fenyegetőzés nyomást gyakorol egy fontos nemzetközi normára, az atomfegyverek használatának tabujára” – válaszolta Watne Frydnes arra a kérdésre, hogy vajon befolyásolta-e az idei döntést Oroszország retorikája az atomfegyverekkel kapcsolatban az Ukrajna elleni háborúban.

„Ezért riasztó látni, hogy az ilyen fenyegetések mennyire sértik ezt a normát. Az egész emberiség szempontjából kulcsfontosságú, hogy fennmaradjon az erős nemzetközi tabu a felhasználásuk ellen” – tette hozzá.

Alfred Nobel végrendeletében kikötötte, hogy a békedíjat „a nemzetek közötti testvériségért, a hadseregek megszüntetéséért vagy csökkentéséért, valamint a békekongresszusok megtartásáért és előmozdításáért végzett legnagyobb vagy legjobb tevékenységért” kell odaítélni.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG