Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ausztrál kormány minimumkorhatárt vezetne be a közösségi média elérésére


Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök
Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök

Ausztráliában még idén törvényben szabályoznák a közösségi oldalak használatának alsó korhatárát, amelyet 14 és 16 év között szabnának meg.

Anthony Albanese miniszterelnök arról számolt be, hogy rövidesen megkezdik az életkor ellenőrzésére szolgáló technológia tesztelését. Tájékoztatása szerint a korlátozást bevezető szövetségi törvényt már idén alkalmaznák, amely előírná, hogy a Facebookon, az Instagramon és a TikTokon 14 és 16 év között kell megállapítani a regisztráció alsó korhatárát.

A kormányfő a fiatalokat érő csapásként jellemezte ezen oldalakat. „Jól tudjuk, hogy vannak mentális egészségügyi következmények, amivel sok fiatalnak kell megküzdenie – online zaklatás, hozzáférés a társadalmi károkat okozó anyagokhoz. A szülők választ várnak” – mondta. Hozzátette: személy szerint ő a 16 éves korhatár pártján lenne.

Ehhez kapcsolódóan: Ezek az országok tiltották már be a TikTokot

Peter Dutton, a konzervatív ellenzék vezetője támogatta a tervezetet. „Minden egyes elvesztegetett nap kiszolgáltatottá teszi a gyerekeket a közösségi hálózatok fenyegetéseinek” – fogalmazott.

Több országban próbálják hasonlóan szabályozni a közösségi oldalak működését, megóva a gyerekeket a túlzott internethasználat jelentette ártalmaktól.

Lisa Given információtechnológiai szakértő szerint a törvény akadályozhatja a gyerekek hozzáférését a hasznos tartalmakhoz is. „Ez valójában nagyon problematikus lépés” – vélekedett.

Dél-Ausztrália államban nemrég törvényjavaslatot terjesztettek be, amely pénzbírsággal sújtaná azokat a közösségi platformokat, amelyek nem zárják ki a 14 év alatti gyermekeket.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG