Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU gyors válaszlépéseket helyezett kilátásba Irán oroszországi rakétaszállításaira


A The Wall Street Journal szeptember 6-án arról számolt be, hogy Irán rövid hatótávolságú rakétákat szállított Oroszországnak (képünk illusztráció)
A The Wall Street Journal szeptember 6-án arról számolt be, hogy Irán rövid hatótávolságú rakétákat szállított Oroszországnak (képünk illusztráció)

Az Európai Bizottság szóvivője hitelesnek nevezte azokat az információkat, amelyek szerint Irán rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat szállított Oroszországnak, és gyors válaszintézkedéseket helyezett kilátásba.

Míg Teherán határozottan visszautasította az erről szóló vádakat, a Kreml nem tagadott, ehelyett az iszlám köztársasággal folytatott együttműködést méltatta „a legérzékenyebb területeken”.

„Tudomásunk van a szövetségesek által adott hiteles információkról, amelyek iráni ballisztikus rakéták Oroszországba szállításáról szólnak – mondta Peter Stano, a brüsszeli testület illetékes szóvivője. – Tagállamainkkal közösen tovább vizsgáljuk az ügyet, és ha ez megerősítést nyer, akkor ez a szállítás Irán részéről az Oroszország által Ukrajna ellen folytatott illegális háborús agresszió támogatásának érdemi eszkalációját jelentené. – Aláhúzta, hogy az EU-s vezetők álláspontja mindig egyhangú és egyértelmű volt. – Az Európai Unió gyorsan, a nemzetközi partnerekkel összehangolva fog reagálni, többek között új és jelentős korlátozó intézkedésekkel Iránnal szemben.”

Ehhez kapcsolódóan: Tartós védelmi partnerséggé válhat-e Irán és Oroszország fegyvercseréje?

Nem sokkal előtte Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője megerősítette, hogy látták az iráni rakétaszállításokról szóló jelentést, amelynek tartalmát nem is igazán tagadta. „Nem mindig igazak az ilyen információk – közölte. – Irán fontos partnerünk, fejlesztjük a kereskedelmi és a gazdasági kapcsolatainkat, fejlesztjük az együttműködésünket és a párbeszédünket minden téren, beleértve a legérzékenyebb területeket is” – fűzte hozzá.

Az iráni kormány tagadta a rakéták szállítását. „Határozottan visszautasítjuk azon állításokat, amelyek Irán szerepéről szólnak az egyik háborús fél részének juttatott fegyverexportban” – jelentette ki Nasszer Kanani külügyi szóvivő.

Ehhez kapcsolódóan: Rajok háborúja: a mesterséges intelligencia által vezérelt drónok bizonytalan térnyerése Ukrajnában

A The Wall Street Journal múlt pénteken írt arról, hogy Teherán rövid hatótávolságú rakétákat szállított Oroszországnak. Az amerikai Fehér Ház arra figyelmeztetett az ügy kapcsán, hogy a ballisztikus rakéták szállítása drámai eszkalációt jelentene Irán Oroszországnak nyújtott támogatásában.

Elemzők szerint a lövedékeket az ukrajnai háborúban használhatják, ahogy a korábban Észak-Koreából érkező ballisztikus rakétákat is.

Szergej Sojgu, az orosz Biztonsági Tanács titkára, volt védelmi miniszter augusztusban Teheránban járt.

Oroszország az ukrajnai invázió első hónapjai óta használ iráni gyártású támadódrónokat.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG