Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A nemzetközi elfogatóparancs ellenére vörös szőnyeggel fogadták Mongóliában az orosz elnököt


Vlagyimir Putyin az ulánbátori repülőtéren 2024. szeptember 2-án
Vlagyimir Putyin az ulánbátori repülőtéren 2024. szeptember 2-án

Vlagyimir Putyin kedden látogatott először a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) egyik részes államába azóta, hogy a hágai székhelyű törvényszék tavaly márciusban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene háborús bűncselekmények miatt.

Noha több nemzetközi felszólítás is elhangzott arra vonatkozóan, hogy Mongólia tartóztassa le az orosz elnököt, ehelyett vörös szőnyeggel és díszőrséggel fogadták Ulánbátor repülőtéren, ahova éjszaka érkezett meg.

A látogatást a halhín-goli csata 85. évfordulójára időzítették, amikor a szovjet és mongol haderő 1939-ben győzelmet aratott a japánok felett.

Mongólia 2003-ban csatlakozott az ICC-hez, a Kreml ennek ellenére közölte, hogy nem aggódik az utazás miatt.

Oroszország nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát.

Ehhez kapcsolódóan: Mexikó elutasította az orosz elnök letartóztatására vonatkozó ukrán kérést

Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikus, aki nemrég szabadult a börtönből egy fogolycsere-egyezmény keretében, azt mondta, hogy a mongol hatóságoknak le kell tartóztatniuk Putyint. „Ha Mongólia jogállamnak tekinti magát, és a civilizált világ részévé kíván válni, akkor eleget kell tennie a Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozó Római Statútum feltételeinek” – közölte.

Arra is kitért, hogy több orosz aktivistával együtt ő is aláírta a letartóztatást sürgető petíciót az interneten. „A nemzetközi jog szempontjából ez nem választás vagy hajlandóság kérdése. Jogi kötelezettségről van szó, amelynek a leghatározottabban eleget kell tenni” – szögezte le.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet is arra szólította fel Mongóliát, hogy vagy tagadja meg az orosz elnök belépését, vagy tartóztassa le. „Mongólia megszegné nemzetközi kötelezettségeit az ICC tagjaként, ha engedélyezné Putyin látogatását anélkül, hogy letartóztatná” – mondta Maria Elena Vignoli, a szervezet egyik vezető munkatársa.

Ehhez kapcsolódóan: Elfogatóparancsot adtak ki Putyin ellen háborús bűnök miatt

Vlagyimir Putyin mellett Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen is elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság a megszállt ukrajnai területeken élő gyerekek jogellenes deportálása miatt. Leszögezték: „Megalapozottan feltételezhető”, hogy az orosz államfőt egyéni büntetőjogi felelősség terheli a gyermekrablásokért. A Kreml tagadja a vádakat.

Az elfogatóparancs végrehajtása a nemzetközi közösségen múlik. Az ICC-nek nincs saját rendőri ereje, hogy végrehajtsa a végzéseket.

Az oroszok nyári táborba vitték az ukrán gyerekeket, most sikerült visszaszerezni őket
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:02 0:00

XS
SM
MD
LG