Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az orosz és a belarusz nagykövetet is meghívta a főváros a Béke fája elültetésére, emiatt többen bojkottálták a rendezvényt


Itt nem békefát ültet a főpolgármester, hanem közösségi virágültetésen vesz részt a Március 15. téren 2024. április 28-án
Itt nem békefát ültet a főpolgármester, hanem közösségi virágültetésen vesz részt a Március 15. téren 2024. április 28-án

Diplomáciai baki a Főpolgármesteri Hivatalban: a háború kitörése óta nem szokták meghívni a protokolleseményekre az orosz és a belarusz diplomatákat, most mégis ez történt csütörtökön. A Főpolgármesteri Hivatal elnézést kért az „adminisztratív hiba” miatt.

Michael Wallace Banach apostoli nunciussal, a Vatikán budapesti nagykövetével ültette el a Béke fáját Karácsony Gergely csütörtök délelőtt. A főpolgármester rövid beszédében úgy fogalmazott, hogy a fa „a békét, a béke melletti elkötelezettségünket, a béke iránti szüntelen vágyunkat jelképezi”. Az esemény ugyanakkor a Szabad Európa információi szerint számos uniós és NATO-tagállam diplomatájának bojkottja mellett zajlott.

Az ok forrásaink szerint a következő: a Főpolgármesteri Hivatal meghívta a békefaültetésre az orosz és a belarusz nagykövetet is. Az Ukrajna ellen elkövetett, belarusz segítséggel zajló orosz agresszió óta nem szokták meghívni a két ország nagykövetét diplomáciai protokolleseményekre. Úgy tudjuk, a meghívók kiküldésekor szembesült azzal több nagykövetség, hogy a listán az orosz és a belarusz nagykövet is szerepel, és ez sokakat felháborított.

FRISSÍTÉS:
A Főpolgármesteri Hivatal megkeresésünkre azt válaszolta, hogy „adminisztratív hiba okozta a meghívók kiküldését az említett nagykövetségeknek; a főpolgármester sokszor kifejtett véleménye az Ukrajna elleni orosz agresszió kapcsán természetesen változatlan. A hibáért elnézést kérünk”.

A cseh nagykövetségen kedden tartottak egy rendezvényt (erre természetesen sem az oroszokat, sem a belaruszokat nem hívták meg), itt beszélték meg az érintettek, hogy ilyen körülmények között nem mennek el. A faültetésen információink szerint végül Uladzimir Ulakovics belarusz nagykövet megjelent, orosz kollégája, Sztanyiszlavov Jevgenyij Arnoldovics nem. (De ott volt például Paul Fox brit nagykövet.)

Az oroszokkal és belaruszokkal kapcsolatos bojkott protokollja érdekes egyébként Magyarországon. A Külgazdasági és Külügyminisztérium minden rendezvényre meghívja az itteni orosz és belarusz diplomatákat: nemrég tartották például Tokajban a hagyományos diplomataszüretet, információink szerint ezen is megjelentek a két nagykövetség munkatársai – míg a többi jelen lévő igyekezett távolságot tartani tőlük legalább a fotókon –, de emiatt senki nem bojkottált.

Szintén nemrég tartották a hagyományos diplomatafutást, amelyet a budapesti nagykövetségek között rendeztek, ezen is együtt futott számos uniós és NATO-ország diplomáciai képviselete az oroszokkal és belaruszokkal.

A belarusz nagykövetség megerősítette, hogy Uladzimir Ulakovics nagykövet részt vett a margitszigeti eseményen.

Kerestük a brit és az orosz nagyköveteket is, válaszukat közölni fogjuk.

  • 16x9 Image

    Garamvölgyi Flóra

    Garamvölgyi Flóra az Egyesült Államokból tudósítja a Szabad Európát. Több mint egy évtizede dolgozik külpolitikai újságíróként, korábban a Magyar Nemzet, a Zoom és a Népszava szerkesztőségének tagja volt. 2019 óta a The Guardian és a The Observer című brit lapban jelentek meg cikkei.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG