Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Állítólag az izraeli titkosszolgálat hozta létre a robbanó csipogók magyar közvetítőcégét


Részlet a BAC Consulting Kft. azóta törölt weboldaláról
Részlet a BAC Consulting Kft. azóta törölt weboldaláról

Újabb részletek derültek ki a robbanó csipogók révén világhírűvé vált magyar cég lehetséges szerepéről és nehezen elérhető cégvezetőjéről. A magyar cég az unión belüli pénzmosás elleni szabályokat is kikerülhette egy közel-keleti számlával.

Kiugróan súlyos támadás érte a Libanon déli részét ellenőrzése alatt tartó Hezbollah terrorszervezetet az elmúlt napokban. Szeptember 17-én több ezer csipogó, majd másnap főleg a szintén általuk használt walkie-talkie-k kezdtek el felrobbanni Libanonban és Szíriában.

Az akciónak legalább 32 halálos áldozata volt eddig, köztük két gyerek, a sebesültek száma ezrekben mérhető. A libanoni vezetés és a Hezbollah is az izraeli titkosszolgálatot gyanúsította a támadással, az izraeli kormány viszont nyilvánosan nem kommentálta a robbanássorozatot.

Az érintett csipogók elkészítésében és Hezbollahhoz juttatásában egy egyszemélyes magyar fedőcég is szerepet kapott, a Bársony-Arcidiacono Cristiana által irányított BAC Consulting Kft. A cég kifejezetten furcsa jellemzőiről itt és itt olvashat bővebben.

Mára több részlet kiderült a folyamatról és a magyar cég feltételezhető szerepéről. A telex.hu előző nap arról írt, hogy információik szerint a csipogókat valójában idén nyáron már egy Norta Global nevű bolgár cég vásárolta Tajvanról, ők intézték a logisztikát és adták el a Hezbollahnak, a magyar vállalat csak közbeiktatott, pluszszereplő volt.

A Szabad Európa bolgár szolgálata megnézte: a Norta Global is egy székhelyszolgáltatóhoz bejelentett egyszemélyes cég, egy Rinson Jose nevű norvég állampolgár tulajdona. A céget a magyar BAC Consultinghoz hasonlóan szintén két éve alapították. A Szabad Európa bolgár szolgálata nem tudta elérni Rinson Josét.

A The New York Times további információkat közölt három olyan titkosszolgálati tisztre hivatkozva, akik tudtak a robbantásos műveletről. Állításuk szerint a magyar BAC Consulting Kft.-t az izraeli titkosszolgálat hozta létre fedőcégnek két meg nem nevezett másik vállalat mellett. Szerintük

a magyar vállalat csak a megtévesztéshez kellett, kiszolgált valódi, hétköznapi ügyfeleket is.

A csipogókat állításuk szerint izraeli szereplők gyártották, és a régóta széles körben használt PETN (nitropenta vagy pentaeritrit-tetranitrát) robbanószerrel alakították át. 2022 nyarától kezdték szállítani Libanonba, de csak idén pörgött fel igazán a kereslet a Hezbollah részéről. Azt egyébként korábban a magyar és a bolgár hatóságok is kijelentették, hogy nem jöttek be vagy nem mentek ki az érintett csipogók az országból.

Az amerikai lap értesülései szerint a csipogókban lévő robbanószer élesítő kódja egy arab nyelvű üzenet volt. Ezt az érintettek egy Hezbollahtól származó információnak hihettek, ezért sokan valószínűleg elkezdték közelről olvasni, legalábbis a robbanások utáni borzalmas sérülések jó része erre utal.

Visszatérve a magyar szálra: Bársony-Arcidiacono Cristiana cégvezetőt két éve nem látták személyesen a hivatalos székhelyen. Az amerikai NBC Newsnak korábban sikerült telefonon elérnie egy magát Cristiana Bársony-Arcidiaconónak állító nőt, aki megerősítette nekik, hogy szerepe volt a csipogók ügyében, de csak közvetítőként.

Azt is korábbról lehet tudni, hogy a magyar BAC Consulting Kft. egy közel-keleti bankszámláról utalt a tajvani tulajdonosnak a csipogók márkajogáért. Ez annyiban számíthat, hogy így kikerülhették az unión belüli, pénzmosás elleni biztonsági szabályokat. A BAC Consulting Kft. weboldalát tegnap törölték, de archiválva még elérhető. Bársony-Arcidiacono Cristiana Instagram-oldalát viszont azóta ellepték az őt gyalázó külföldi kommentelők.

A 49 éves Bársony-Arcidiacono Cristiana létezését megerősítette a HVG-nek egykori kollégája, Kövér Ákos fizikus, a HUN-REN Atommagkutató Intézet nyugdíjas munkatársa. 2006-2007 környékén írtak közösen szakcikket az akkor Angliában fizikai PhD-jét befejező Bársony-Arcidiacono Cristianával. Kövér szerint „Cristiana a doktori után nem igazán talált állást”, a nagymamájánál élt, és ez még évekkel később is így volt. Ő úgy tudta, hogy a PhD megszerzése után többé nem végzett tudományos munkát, és amikor most megpróbálta elérni e-mailben, az a címe már nem működött.

Szintén a lapnak erősítette meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, hogy Bársony-Arcidiacono Cristiana

a doktorija megszerzése után két évvel, 2008–2009-ben kilenc hónapig gyakornok volt a szervezetnél.

Bársony-Arcidiacono Cristianát a Szabad Európa is próbálta telefonon, számos e-mail-címén és személyesen elérni, egyelőre sikertelenül.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG