Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Négyszázmilliós hiányt hagyott hátra a bátonyterenyei vezetés, de húszmillió forint jutalmat még megszavaztak maguknak


A bátonyterenyei önkormányzat egy dátum nélküli képen
A bátonyterenyei önkormányzat egy dátum nélküli képen

Bátonyterenyén a tizennégy év után leköszönő fideszes városvezetés összesen több mint húszmillió forint jutalmat szavazott meg magának, jelentős részben a polgármesternek és két helyettesének, eközben több mint négyszázmillió forintos hiánnyal adják át a kisvárost. Utolsó ülésükön még hitelt akartak felvenni Mészáros Lőrinc bankjától.

Bátonyterenyén tizennégy év után cserélték le a fideszes Nagy-Majdon József polgármestert, az új vezető, az egyesületi színekben választást nyerő Orosz István viszont több mint négyszázmillió forintos költségvetési hiánnyal veszi át a 11 ezer fős nógrádi kisvárost – írja a 24.hu.

A leköszönő polgármestert és két helyettesét ez nem tántorította el attól, hogy az előző ciklus utolsó képviselő-testületi ülésén még nyolcmillió forint jutalmat szavazzanak meg maguknak. Mellettük hat korábbi, az önkormányzathoz kötődő ember is extra juttatást kapott, összesen húszmillió forint jutalmat szórt ki az városvezetés az utolsó ülésén.

Nagy-Majdon József búcsúzó polgármester tavaly már bekerült az országos hírekbe, amikor a város pénzéből utaztatta rokonát és barátait az FTC focicsapatának németországi meccsére a szomszédos Mátranovák szociális falubuszával. „Polgármesterként megtehetem, van egy keretem, amit ilyen programokra is költhetek, akár kisbuszt is bérelhetek. Vegyük úgy, hogy azok, akik velem együtt elutaztak a külföldi sportrendezvényre, ezt kapták jutalomként, ehhez senkinek semmi köze” – érvelt akkor.

Nagy-Majdon József a bátonyterenyei önkormányzat honlapjának dátum nélküli fotóján
Nagy-Majdon József a bátonyterenyei önkormányzat honlapjának dátum nélküli fotóján

Visszatérve a leköszönő városvezetés utolsó testületi ülésére: még ismeretlen nagyságú hitelt is próbáltak volna felvenni Mészáros Lőrinc bankjától, az MBH-tól, pontosabban öt nappal hivatali idejének lejárta előtt megbízták volna a búcsúzó polgármestert, hogy kezdjen el tárgyalni a hitelről, de a jegyző végül meg tudta akadályozni.

Nagy-Majdon József egyébként nem kerül ki az önkormányzatból az új ciklusban sem, a Fidesz kompenzációs listájáról önkormányzati képviselő lesz.

A 48 éves Nagy-Majdon József önéletrajza szerint történelem- és görögkatolikushittan-tanárként végzett Nyíregyházán 1999-ben, előtte évekig napközis nevelő volt Bátonyterenyén. Végzettsége megszerzése után csak hat évig dolgozott tanárként, 2006-tól elment a megyei önkormányzathoz elnöki személyi titkárnak. 2010-ban Bátonyterenye polgármesterének választották fideszes színekben. 2019-ben a kormány a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki városvezetői munkájáért.

Az új polgármester, a kisebbségből irányítani készülő Orosz József szerint morálisan nagyon aggályos a régi városvezetés jutalomosztása a körülmények ismeretében, és a hitelfelvételt sem támogatja. A város súlyos költségvetési helyzetét egyébként jórészt az okozta, hogy a kormány elvette a korábbi iparűzésiadó-bevételüket.

Orosz József hitelfelvétel helyett a kormányhoz fordulna segítségért, illetve tervei szerint a környékbeli vállalkozók támogatását is megpróbálja megszerezni a város működőképességének fenntartásához. A lap kereste az ügyben Nagy-Majdon József leköszönő polgármestert is, de nem válaszolt.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG