Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Brüsszel elfoglalása elmaradt; út és kiút a javítóintézet előtt; a mesterséges intelligencia indítékai


Orbán Viktor miniszterelnök
Orbán Viktor miniszterelnök

Éppen ott nem foglalta el a kormány Brüsszelt, ahol a legfontosabb lenne. Út és kiút a javítóintézet előtt: fiatalkorú bűnelkövetés. A mesterséges intelligenciának nincsenek indítékai – Szelfi Pléh Csaba akadémikussal. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Éppen ott nem foglalta el a kormány Brüsszelt, ahol a legfontosabb lenne

Magyarország Szlovákia mellett mostanra az egyetlen tagállam, amelynek sem teljes jogú kinevezett főigazgatója, sem pedig főigazgató-helyettese nincs az Európai Unióban. A három magyar igazgató politikailag súlytalan helyen dolgozik az Európai Bizottságon belül. A kormány részéről mintha direkt cél lenne a kedvezőtlen helyzet fenntartása.

Út és kiút a javítóintézet előtt: fiatalkorú bűnelkövetés

A gyerekeknek sok esetben fogalmuk sincs arról, hogy amit elkövetnek, annak mennyire komoly büntetőjogi következményei lehetnek. Ez nem ment fel senkit, de a megelőzés, a felvilágosítás és a prevenció továbbra is hiánycikk. A kutatók szerint ez is látszik a statisztikákon.

A mesterséges intelligenciának nincsenek indítékai – Szelfi Pléh Csaba akadémikussal

Miért nehéz a magyar nyelvet felnőttként megtanulni? Miben „butább” a mesterséges intelligencia az embernél? – egyebek mellett ez is kiderült a Szabad Európa podcastjából, amelynek vendége a 2024. évi Akadémiai Aranyérem díjazottja, Pléh Csaba pszichológus, nyelvész volt. Az akadémikus beszélt arról is, hogy milyen szerepe volt a modern nyelvészetnek a mesterséges intelligencia megjelenésében.

Kiakadtak Brüsszelben, trollkodásnak tartják a magyar európai uniós elnökség MEGA-ját

„Provokatív”, „Trump populizmusát hozza be az európai politikába” – ilyen és hasonló véleményeket hallott munkatársunk Brüsszelben tisztviselőktől a magyar európai uniós elnökség szlogenje, a Tegyük naggyá Európát hallatán, amely egyértelműen Donald Trump korábbi jelmondatára, a Tegyük naggyá Amerikát-ra utal. Igaz, van, aki csak nevet az egészen.

Meloni-melódia: a konzervatívok beelőzték a liberálisokat

A hét híre, hogy Giorgia Meloni konzervatívjai leszorították a harmadik helyről a liberálisokat, és nagyobb szeletet követelnek maguknak az intézményi vezetői posztok elosztásából. Miközben a Tisza hét képviselője az EPP-vel ismerkedett, a Fidesz–KDNP előtt, úgy tűnik, bezárult az ECR kapuja.

Hatszázezres fizetésről álmodnak a magyarok, de milliók nyomorognak 250 ezer alatti bérből

A magyarok szerint a havi nettó 250 ezres fizetés a szűkös megélhetéshez elég, de a válaszadók 45 százaléka még ezt sem tudja előteremteni – derül ki az Egyensúly Intézet friss kutatásából. Az átlagos megélhetéshez négyszázezer forintra lenne szükség, a gondtalan élethez pedig hatszázezerre. A kutatás szerint a magyar szülők harmada kevesebbet eszik, hogy a gyereke jóllakjon.

Portré: A holland Mark Rutte, az orosz elnök régi kritikusa lesz a NATO-főtitkár

Mark Rutte, a NATO várható következő főtitkára Ukrajna elkötelezett szövetségese és Vlagyimir Putyin orosz elnök éles kritikusa. Csaknem 14 évnyi holland miniszterelnöksége alatt fejlesztette döntéshozói képességeit. Az 57 éves politikus volt az egyik fő szervezője annak, hogy Európa katonai támogatást nyújtson Ukrajnának, szerinte Moszkva harctéri veresége létfontosságú az európai békéhez.

Kína exportálja a politikai modelljét? Egy új jelentés szerint igen

A tanulmány több ezer, eddig nem látott kínai kormányzati dokumentum alapján bemutatja, hogyan adja el Peking tekintélyelvű politikai modelljét a globális Délnek – valamint Kelet-Európának és Közép-Ázsiának – a kormányközi speciális képzési és csereprogramokon keresztül.

Ukrán pénzek: az Európai Unió megkerülős csellel lépett át a magyar betonvédelmen

Az Európai Unió tagállamai egy újabb magyar akadályon átlépve jóváhagyták az orosz valutatartalékok kamatbevételeiből fedezett katonai támogatás első, mintegy 1,4 milliárd eurós kifizetését Ukrajnának. Ez a megkerülős csel azon a jogi véleményen alapult, hogy Magyarország azzal, hogy korábban egyszer már tartózkodott a mechanizmus elfogadásakor, nem formálhat jogot a döntés végrehajtásának megakadályozására.

Meghallgatás akció nélkül a Magyarország ellen folyó jogállamisági eljárásban

Egy év után ismét meghallgatást tart az Európai Unió Tanácsa a magyarországi helyzetről a 7. cikk szerinti eljárás keretében. A belga külügyminiszter június eleji nyilatkozatával ellentétben a tagállamok nem készülnek továbblépni a procedúrában, amely a soros magyar elnökségi fél év alatt Csipkerózsika-álomba merülhet.

Liebermann Márta: „Lefogták, és érzéstelenítés nélkül kihúzták a drótokat a nagylábujjából”

24 éve kapta el a HIV-fertőzést a férjétől, aki nem tudott arról, hogy végstádiumú AIDS-e van. Liebermann Márta, a Retropajzs Egyesület egyik alapítója azt mondja: már megtanult együtt élni a HIV-vel. Egyesületével lobbizott azért, hogy szűrjék a várandós kismamákat HIV-re, de a protokoll egészségpolitikai okok miatt azóta sem változott. Pedig kellene: az elmúlt években öt olyan gyermek született, akikről kiderült, hogy az anyaméhben fertőződtek meg, mivel az édesanyjuk sem tudott a betegségéről. Nagyinterjú stigmákról, megkülönböztetésről, érzéstelenítés nélkül végzett műtétről és arról, hogy sokan miért titkolják az orvosok előtt a betegségüket.

Bérgyilkossággal gyanúsított csecsen szökhetett Magyarországra, Ukrajna egyelőre hiába keresi

Ramzan Kadirov csecsenföldi orosz helytartóig érhet annak a szövevényes, 2017-es gyilkossági ügynek az egyik szála, amelynek a másik végén egy Magyarországra szökött, bérgyilkossággal gyanúsított csecsen, Igor Redkin áll. Az ukrán hatóságok állítólag hiába kérték Magyarországtól a kiadatását; az Igazságügyi Minisztérium szerint a kérdéses időszakban Ukrajna nem is kérte.

Az Európai Bizottság kérte a kötelező akciózás megszüntetését

Egy birtokunkba került jegyzőkönyv szerint még áprilisban kifogásolta az Európai Bizottság a kötelező akciózás intézményét. A kormány kedden bejelentette, hogy július 1-jétől megszűnik, mert négy százalékra csökkent az infláció – pont akkor, amikor ismét emelkedésnek fog indulni a ráta.

Vizsgálatot indított a Transparency ellen a Szuverenitásvédelmi Hivatal

A Transparency International Magyarország (TI) szerint közel sem véletlen, hogy elsőként kerültek a Szuverenitásvédelmi Hivatal célkeresztjébe, amely vizsgálatot indított velük szemben. A hivatal eljárása teljességgel megalapozatlan és téves, működése, illetve az azt megalapozó törvény pedig Alaptörvény-ellenes – közölte a TI.

A letartóztatott Z. Zsolt Tasnádi Lászlóhoz is köthető cége 2015 óta működteti a parkolást Óbudán

Házkutatások és letartóztatások sújtanak egy vállalkozókból és baloldali budapesti politikusokból, jórészt a volt főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós egykori köréből álló társaságot. Júniusban az óbudai MSZP vezetője került letartóztatásba, vállalkozói oldalon pedig a parkfenntartási bizniszből ismert Z. Zsolt kezére került bilincs. Ő nemcsak a Hagyó-árvák segítségével üzletelt a fővárosban, hanem Pintér Sándor jobbkezével, Tasnádi Lászlóval együtt is.

Gyermekvédelem – Valóban a kifogástalan életvitelről szóló adatlap a megoldás?

Amikor kirobbant a kegyelmi botrány, és elkezdett a sajtó a bicskei gyermekotthonban történtekkel, majd a gyermekvédelemben nevelkedők és az ott dolgozók helyzetével foglalkozni, a Szabad Európának nyilatkozó szakemberek pesszimisták voltak. Azt mondták, ha nem sikerül napirenden tartani a témát, az történik majd, mint korábban mindig: lesz pár gyors intézkedés, elhangzanak ígéretek, de néhány hét múlva lankad, majd eltűnik a figyelem, és érdemben nem változik semmi. Vajon most is ez történik?

Nem fogadta el a szaktárca a Mol hulladékos cégének beszámolóját

Brutális bevételek, hiányos nyilvántartás – egyre több fejtörést okoz a Mol hulladékos cége, a MOHU a piacot felügyelő Energiaügyi Minisztériumnak. Nem lenne szabad ilyen sok nyereséget termelnie, hiszen azért lett 35 éves a koncesszió futamideje, mert csak ennyi idő alatt térülnek meg a Mol befektetései. Egy esetleges uniós eljáráson nehéz lesz megmagyarázni a fél év alatt termelt többmilliárdos nyereséget. Eközben egy birtokunkba került dokumentum szerint a MOHU-nak még az éves beszámolót sem sikerült jogszabályszerűen elkészítenie, gondok vannak a könyveléssel is. Az iratok szerint a szaktárca ebben az esetben már keményen beszólt a MOHU-nak: „A feladat elvégzése nem lehetőség, hanem törvény által előírt kötelezettség.”

Elmarad Von der Leyenék júliusi elnökségnyitója Budapesten

Időpont-egyeztetési nehézségek miatt elmarad júliusban a biztosi testület tagjainak budapesti látogatása, amelyet előreláthatóan szeptemberben pótolnak majd. Úgy néz ki, hogy az előzetes tervek ellenére Orbán Viktor sem tart „elnökségi székfoglalót” az új EP július közepi alakuló ülésén.

Óvatosan kezelik Brüsszelben a kezdődő magyar EU-elnökséget

Bár alig csendesedtek a jogállamisági kritikák miatt a magyar kormány alkalmasságát firtató hangok, a soros EU-elnökség programjának meghatározásában szabad kezet kapott Magyarország. Eddig nem éltek vissza a helyzettel, és az adminisztráció is felkészült – mondta a podcastban brüsszeli tudósítónk.

KSH: 11 százalékkal született kevesebb gyermek májusban, mint egy évvel korábban

Az élve születés és a halálozás is kevesebb volt idén májusban, mint 2023 májusában. A teljes termékenységi arányszám egy nőre becsült értéke az egy évvel korábbi 1,48-ról 1,36-ra csökkent. A KSH előzetes adatai szerint egy év alatt 43 ezerrel haltak meg többen, mint ahány gyermek született Magyarországon.

XS
SM
MD
LG