Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem hét év börtönre ítéltek egy 72 éves amerikait, mert állítólag zsoldosként harcolt Ukrajna oldalán


Az amerikai Stephen Hubbard egy moszkvai bíróságon 2024. október 7-én
Az amerikai Stephen Hubbard egy moszkvai bíróságon 2024. október 7-én

Az orosz ügyészek szerint a 72 éves, amerikai Stephen Hubbard szerződést kötött az ukrán hadsereggel, miután 2022 februárjában Moszkva támadást indított az ország ellen, majd részt vett a harcokban, de két hónappal később orosz fogságba került. Hat év tíz hónap börtönre ítélték.

A Michigan államból származó Hubbard az első ismert amerikai, akit azzal vádolnak, hogy zsoldosként harcolt a háborúban Ukrajna oldalán. A vádak alapján tizenöt év büntetés is kiszabható lett volna, de az ügyészek figyelembe vették az életkorát, ezért csak hét év börtönt kértek rá a bíróságon – írták az orosz lapok.

Az utóbbi években egyre gyakoribbá vált az amerikai állampolgárok letartóztatása Oroszországban. Erősödnek az aggodalmak, hogy Oroszország azért tartóztat le amerikai állampolgárokat, hogy tárgyalási alapként használja őket az Egyesült Államokban és Európában elítélt oroszok hazahozatala érdekében.

Szintén hétfőn Voronyezs város bírósága hét év és egy hónapra ítélte az amerikai Robert Gilmant, aki egy másik ügye miatt már eleve orosz börtönben ül. Orosz lapinformációk szerint Gilmant 2022-ben tartóztatták le, mert ittas állapotban rendzavarást okozott egy vonaton, majd őrizetbe vétele közben bántalmazott egy rendőrtisztet. Emiatt három és fél éves börtönre ítélték, jelenleg is a büntetését tölti.

Tavaly bántalmazott egy börtönőrt egy zárkaellenőrzésen, majd egy nyomozót is megütött, amiért most újabb büntetést kapott – közölte a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

Az Egyesült Államok és Oroszország augusztusban zárta le a posztszovjet időszak legnagyobb fogolycseréjét – amely 24 embert érintett – sok hónapnyi tárgyalás után, amelynek részeként egyes európai országok is engedményeket tettek, és szabadon engedtek náluk fogva tartott oroszokat. Több amerikai állampolgár továbbra is rács mögött maradt Oroszországban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG