Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Történelmi fogolycsere Oroszország, az Egyesült Államok és más országok között


Alszu Kurmaseva, a Szabad Európa (RFE/RL) munkatársa szintén részese lehet a fogolycserének
Alszu Kurmaseva, a Szabad Európa (RFE/RL) munkatársa szintén részese lehet a fogolycserének

Oroszország, az Egyesült Államok és több más ország megkezdte a tömeges fogolycserét, amely várhatóan a legnagyobb lesz a hidegháború vége óta.

A Bloomberg, a Sky News, a CNN és más nyugati médiumok forrásai szerint a csere azután kezdődött meg, hogy eltűnt több, Oroszországban fogva tartott ismert politikai fogoly, ami találgatásokra adott okot azzal kapcsolatban, hogy fogolycserére készülnek.

Washingtonban, Moszkvában vagy máshol egyetlen kormánytisztviselő sem erősítette meg a cserét, de elemzők olyan jelekre mutattak rá csütörtökön, amelyek arra utalnak, hogy a csere folyamatban van, például olyan repülőgépek mozgása alapján, amelyeket korábban is fogolycserékhez használtak.

Stephen Capus, a Szabad Európa elnök-vezérigazgatója nyilatkozatában üdvözölte a hírt, hogy Alszu Kurmaseva, a Szabad Európa újságírója „hamarosan szabad lesz. Hálásak vagyunk az amerikai kormánynak és mindazoknak, akik fáradhatatlanul dolgoztak azért, hogy véget vessenek annak az igazságtalan bánásmódnak, amit Oroszország alkalmazott.”

„Alszu kiszabadulása még elszántabbá tesz bennünket, hogy elérjük a Szabad Európa három másik újságírójának elengedését, akiket Belaruszban és az oroszok által megszállt Krím félszigeten tartanak fogva kegyetlen körülmények között. Nem nyugszunk, amíg az összes, igazságtalanul fogva tartott újságírónk biztonságban haza nem tér. Az újságírás nem bűncselekmény” – fogalmazott Capus a Belaruszban fogva tartott Ihar Loszikra és Andrej Kuznyecsikra, valamint a Krímben bebörtönzött Vlagyiszlav Jeszipenkóra utalva.

Több amerikai médium arról számolt be, hogy a The Wall Street Journal riporterét, Evan Gershkovichot és Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogost, valamint Vlagyimir Kara-Murza orosz–brit kettős állampolgárságú ellenzéki aktivistát is szabadon engedték.

A cserét és az abban érintett foglyok személyazonosságát még nem erősítették meg.

Az elmúlt napokban egyre több találgatás látott napvilágot a fogolycseréről, mivel több, orosz börtönökben fogva tartott, ismert ellenzéki ember védője is azt mondta, hogy ügyfele holléte ismeretlen, ami egy áthelyezés miatt is előfordulhat. Köztük van Kara-Murza és egy másik ellenzéki aktivista, Ilja Jasin.

Whelan, aki 16 éves börtönbüntetését töltötte kémkedés vádjával, amelyet ő és Washington is visszautasít, egyike annak a több mint tíz amerikai állampolgárnak, akiket jelenleg orosz börtönökben tartanak fogva, és akiket kábítószer-birtoklástól kezdve lopáson át hazaárulásig és kémkedésig terjedő bűncselekményekkel vádolnak, vagy már el is ítélték őket.

Az amerikai kormány és az érintett foglyok munkáltatói a legtöbb esetben koholtnak vagy politikai indíttatásúnak nevezték az amerikai állampolgárok elleni vádakat.

Egyes ítéletek messze meghaladják a normálisnak mondható mértéket jogi szakértők szerint.

Eközben négy orosz, akit az Egyesült Államokban vád alá helyeztek vagy bebörtönöztek, eltűnt az Egyesült Államok Szövetségi Börtönügyi Hivatalának adatbázisából.

Köztük van Vlagyiszlav Kljusin, a Kremlhez kötődő informatikai vállalkozó, aki többéves büntetését tölti bennfentes kereskedelem vádjával, valamint Alekszandr Vinnik, aki nemrég bűnösnek vallotta magát pénzmosás vádjában, és az ítélethirdetésig szabadlábon van.

A hidegháború óta a legnagyobb fogolycsere 2010-ben történt, összesen tizennégy embert érintett.

A cserében az Egyesült Államok tíz orosz állampolgárt engedett szabadon, köztük Anna Chapmant.

Szergej Szkripal orosz hírszerző tiszt, akit azért ítéltek el, mert a briteknek kémkedett, a Moszkva által szabadon engedett négy ember között volt. 2018 márciusában Salisburyben a lányával együtt megmérgezték novicsok idegméreggel; mindketten túlélték.

Ártatlannak vallja magát a Szabad Európa Oroszországban bebörtönzött amerikai újságírója
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:20 0:00
XS
SM
MD
LG