Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csaknem száz sebesültje van a Harkiv elleni orosz légitámadásnak


Harkivban lángol a tizenkét emeletes lakóház az orosz légicsapás után, 2024. augusztus 30-án
Harkivban lángol a tizenkét emeletes lakóház az orosz légicsapás után, 2024. augusztus 30-án

A bombák egy tizenkét emeletes lakóházat találtak el pénteken a kelet-ukrajnai Harkivban, az épület egy része összeomlott. A támadás halálos áldozatainak száma szombatra hatról hétre emelkedett, míg a sebesülteké 97-re nőtt.

Az elhunytak között van egy 14 éves lány, a sebesültek között huszonkét gyermek. Az orosz vezetés szerint Belgorodban öt ember meghalt, és legkevesebb 46-an megsebesültek az ukrán fegyveres erők támadásában. A sebesültek között gyermekek is vannak.

A Belgorodi területet gyakran támadja az ukrán hadsereg, mert az orosz erők kiindulási pontként használják a Harkiv elleni támadásokhoz. A közelmúltban Ukrajna fokozta az orosz területek elleni offenzívát.

A kijevi katonai vezetés szerint augusztus elején tízezer ukrán katona vonult be a Kurszki területre, ahol jelenleg több tucat falut és több mint ezer négyzetkilométert ellenőriznek.

Ehhez kapcsolódóan: Több fronton folytatódik a heves harc Oroszország és Ukrajna között

Menesztették az ukrán légierő parancsnokát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök augusztus 30-án menesztette az ország légierejének parancsnokát. Mikola Olescsukot azután váltották le, hogy ukrán közlés szerint augusztus 26-án lezuhant egy amerikai gyártmányú F–16-os vadászrepülőgép, és a pilóta meghalt.

Olescsukot 2021. augusztus 9-én nevezték ki az ukrán légierő parancsnokává. Leváltásáról az ukrán elnök azt mondta: a döntés összhangban van a katonai vezetés megerősítésére irányuló törekvéssel. „Meg kell erősítenünk magunkat, vigyáznunk kell az emberekre, a személyzetre, vigyázni minden harcosunkra” – fogalmazott videóüzenetében Volodimir Zelenszkij.

Villanyszerelőnek, teherautó-sofőrnek állnak a nők a munkaerőhiánnyal küzdő Ukrajnában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:01 0:00
XS
SM
MD
LG