Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egymásnak ellentmondó jelentések az orosz hadsereg kurszki ellenoffenzívájáról


Az orosz védelmi minisztérium által szeptember 13-án közzétett képen az orosz csapatok ukrán állásokra lőnek a Kurszki területen
Az orosz védelmi minisztérium által szeptember 13-án közzétett képen az orosz csapatok ukrán állásokra lőnek a Kurszki területen

Ukrajna és Oroszország egymásnak ellentmondó beszámolókat közölt a kurszki helyzetről. Moszkva szerint több terület felett is sikerült visszavenni az ellenőrzést, Kijev viszont az ellenség előretörésének megállításáról adott hírt.

Apti Alaudinov vezérőrnagy, a csecsen Ahmat különleges erők parancsnoka csütörtökön arról számolt be, hogy az orosz hadsereg két települést is visszafoglalt a határ menti régióban. Olekszij Dmitraskivszkij ukrán katonai szóvivő azonban bejelentette, hogy sikerült megállítani az ellenséges hadmozdulatokat. „A helyzet stabilizálódott, ma már minden ellenőrzés alatt van, nem jártak sikerrel” – hangsúlyozta.

A Kreml az utóbbi hetekben rendre arról tájékoztatott, hogy visszaszerezték az ellenőrzést több körzet felett Kurszkban, ahol az ukrán fegyveres erők az augusztusban megindított meglepetésszerű betörés után, a csúcsponton mintegy 1300 négyzetkilométernyi területet uraltak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök leszögezte, hogy nem áll szándékukban orosz földeket elfoglalni, csak kedvező pozíciót kívánnak elérni az esetleges béketárgyalásokon, a hadifoglyokat pedig saját katonáik hazajuttatására szeretnék felhasználni. A művelet augusztus 6-i kezdete óta három fogolycserére került sor a háborúban álló felek között.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij: Az oroszországi betörés a terület- és fogolycserét segíti, de „nincsen szükségünk a földjükre”

Miután előző nap ukrán dróntámadás ért egy oroszországi fegyverraktárat, Zelenszkij azt mondta, hogy Kijev „teljesen előkészített” egy győzelmi tervet a háború lezárása érdekében.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrán dróntámadás ért egy oroszországi fegyerraktárat, a lakosságot evakuálták

Alaudinov szerint a kurszki ellenoffenzíva során sikerült mintegy tizenöt kilométerre megközelíteni a két ország közötti határt, így lőtávolságon belül kerültek az ukrán haderő által logisztikai központként használt Szverdlikovo városhoz.

Moszkvai tájékoztatás szerint a hadsereg az ukrán behatolás ellenére komoly eredményeket ért el a kelet-ukrajnai Donyeckben, ahol küszöbön áll a stratégiai fontosságú Pokrovszk elfoglalása. „Az egész front előremozdult” – húzta alá az Ahmat-parancsnok, utalva az oroszországi ellentámadásra és az ukrajnai előrenyomulásra.

Az oroszországi Belgorod kormányzója eközben közölte, hogy Ukrajna továbbra is lövi és drónokkal támadja a területet. Vjacseszlav Gladkov szerint huszonkét drónt, illetve százhatvan tüzérségi csapást azonosítottak, de csak kisebb károk keletkeztek. Az Ukrenergo ukrán hálózatüzemeltető arról adott hírt, hogy az északkeleti Szumi területen az inváziós csapatok légitámadásai áramkimaradásokat okoztak.

Oroszország nagy erőkkel támadja az ukrajnai energetikai infrastruktúrát, ami a szakértők szerint télen jelentős zavarokat eredményezhet az ellátásban. „Az infrastruktúra elleni további támadások, a berendezések előre nem látható meghibásodása, illetve az elmaradt karbantartások kockázatot jelentenek” – írta a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelő missziója hangsúlyozta, hogy a civil létesítményeket érő orosz támadások sértik a nemzetközi humanitárius jog alapelveit.

Az Európai Bizottság elnöke csütörtökön közölte, hogy mintegy 160 millió eurót utalnak át Ukrajnának az EU-ban lefoglalt orosz vagyonok kamataiból a humanitárius helyzet javítására.

Készült az AFP, a Reuters és a TASZSZ tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG