Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elhunyt a legendás divattervező, Pierre Cardin


Pierre Cardin
Pierre Cardin

Életének 98. évében elhunyt a divatot forradalmasító tervező, Pierre Cardin. A mogul munkássága fenekestül forgatta fel az ipart.

A hírt családja osztotta meg. Pierre Cardin egy Párizshoz közeli kórházban hunyt el. „A szomorúság napja ez számunkra, Pierre Cardin nincs többé. Mindannyian büszkék vagyunk kitartására, ambíciójára, és merészségére, amelyet az egész világnak megmutatott”- áll a család közleményében.

A legendás tervező mintegy 70 éven át alkotott, modern stílusával az ’50-es és ’60-as évek úttörőjévé vált. Óriási előrelépést ért el azzal, amikor a kifutó világát tömegekhez juttatta el kapszula kollekciójával.

Pierre Cardin az ötvenes években hódító saját kreációja előtt a párizsi múzeumában, 2014. november 12.
Pierre Cardin az ötvenes években hódító saját kreációja előtt a párizsi múzeumában, 2014. november 12.

A Beatlest is öltöztette

Pierre Cardin 1922-ben született, Olaszországban, kétéves volt, amikor családja a fasizmus ellen menekülve Franciaországba költözött. Divatkarrierjét Christian Diornál kezdte, akivel közösen alkották meg az 1947-es „New Look” kollekciót.

1950-ben saját divatcéget alapított, 1954-ben pedig világhírű lett ikonikus buborék ruhájával. Az ’50-es évek végén dobta piacra a széles körben elérhető kapszula kollekcióját, amelyet a Printemps plázaóriás kezdett el elsőként forgalmazni. Cardin ruháit olyan sztárok is előszeretettel viselték, mint Lauren Bacall, színésznő vagy a The Beatles zenekar.

Nigel Barker fotós és egykori modell a Twitteren tisztelgett a divatmogul előtt. Azt írta: "Elvesztettünk egy legendát. Pierre Cardin divattervező, aki futurisztikus formatervezésével forradalmasította az ipart, mára elhunyt. Ő volt az első ember, akinél modellként dolgoztam a karrierem elején. Nyugodjon békében".

Pierre Cardin tervezte ruhák saját párizsi múzeumában
Pierre Cardin tervezte ruhák saját párizsi múzeumában

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG