Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Előrehozott választást sürget az észak-macedón ellenzék a kormányfő lemondását követően


Zoran Zaev választást követő sajtótájékoztatója Szkopjéban 2021. október 31-én
Zoran Zaev választást követő sajtótájékoztatója Szkopjéban 2021. október 31-én

Előrehozott választást sürget az észak-macedón ellenzék, miután Zoran Zaev miniszterelnök bejelentette lemondását azt követően, hogy pártja meglehetősen rosszul teljesített a helyhatósági választások második fordulójában.

A kormánykoalíció vezető erejének számító szociáldemokrata pártnak a vidéki városok negyedében sem sikerült megszereznie a polgármesteri tisztséget, a fővárosban, Szkopjéban pedig elvesztette azt a vasárnapi voksoláson.

Zoran Zaev már előre bejelentette, hogy ha pártja nem nyeri el a szkopjei polgármesteri tisztséget, akkor lemond. Előző napi sajtótájékoztatóján pedig gratulált az ellenzéknek, és felelősséget vállalt pártja gyenge szerepléséért, illetve kormányfői és pártelnöki posztjáról is lemondott. Hozzátette viszont, hogy nincs szükség előrehozott parlamenti választásokra, mivel a koalíciós pártok a törvény értelmében anélkül is megállapodhatnak az új miniszterelnök személyéről.

Hrisztijan Mickoszki, a jobboldali ellenzéki VMRO-DPMNE vezetője ugyanakkor azt hangoztatta, hogy pártja elsöprő győzelmet aratott, miközben a kormányzó erők elvesztették a legitimációjukat, ezért előrehozott választásokat kell tartani.

A hivatalos eredmények közzétételére még a hétfői nap folyamán sor fog kerülni.

Zaevet 2017-ben választották kormányfővé, miután tíz éven át jobboldali elődje, a lehallgatási botrányba belebukott Nikola Gruevszki vezette az országot. A kormánynak sikerült 2018-ban pontot tennie a Görögországgal évtizedek óta húzódó névvitára, és a témában kiírt népszavazást követően átnevezték az országot Észak-Macedóniára. Ezzel elhárult az akadály a NATO-csatlakozás elől, ami tavaly márciusban meg is történt. Bár a vezetés határozottan az európai uniós integráció pártján áll, a közösség különböző okokból egyelőre nem hagyta jóvá a csatlakozási tárgyalások megindítását.

Gruevszki Magyarországon

A volt kormányfő neve akkor került legutóbb a figyelem központjába, amikor 2018-bűnösnek találta az észak-macedón bíróság, akkor a vád szerint mintegy 600 ezer eurónyi közpénzből vásárolt magán célra Mercedesek autókat. A hatóságok elfogatóparancsot adtak ki ellene. Az ítélethozatalt követően Gruevszki Magyarországra menekült, ahol menedékjogot kért és kapott. Abban a félévben 165-en kértek menekültstátuszt Magyarországon, de ez idő alatt mindössze csak négy kérelmet hagytak jóvá, az egyik Gruevszkié volt.

Gruevszki azt mondta, azért választotta Magyarországot, mert a NATO, valamint az Európai Unió tagja, és független intézményekkel rendelkező ország. Mint arról a Magyar Narancs 2018-ban beszámolt, a szimpátia kölcsönös. Orbán Viktor 2016. november végén a Parlamentben fogadta macedón kollégáját, közvetlenül az ottani választások előtt, ráadásul a fideszes Gulyás Gergely és Németh Zsolt mellett ő is személyesen kampányolt az országban. Több nemzetközi fórumon is kiállt Gruevszki mellett, a menekültáradat feltartoztatójaként, a stabilitás őrzőjeként aposztrofálva politikustársát. A már elindult eljárások ellenére Gruevszki Orbán meghívólevelére hivatkozva kérte vissza bevont útlevelét.

2017-ben Habony Árpád köreihez sorolt Schatz Péter számos, Gruevszkihez kötődő médiacéget felvásárolt, melyekbe fura magyarországi cégekből is áramlanak hirdetési pénzek.

Készült az AP, az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG