Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Előzhette a Tisza Párt a Fideszt; óvatos osztogatás; szélsőjobboldali fiatal a magyar nagykövetségen


Magyar Péter pártja 1956-os megemlékezésén Budapesten 2024. október 23-án
Magyar Péter pártja 1956-os megemlékezésén Budapesten 2024. október 23-án

Élesen támadta egymást Magyar és Orbán az 1956-os megemlékezésen. Gazdasági akcióterv: óvatos osztogatásra készül a kabinet. Szélsőjobboldali fiatalt alkalmaz a washingtoni magyar nagykövetség, feladata az egyeztetés a trumpistákkal. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Élesen támadta egymást Magyar Péter és Orbán Viktor az 1956-os megemlékezésen

Magyar Péter a „Fidesz által becsapott, megtévesztett” választókhoz szólt hosszan. A Tisza Párt elnöke szerint Orbán Viktor és garnitúrája már rég elárulta 1956 szellemiségét, és kiárusítja Magyarországot az oroszoknak. Odaszúrt Gyurcsány Ferencnek is.

Orbán Viktor arról beszélt, hogy az Európai Unió győzelmi tervet szerkesztett Oroszország ellen, amelynek értelmében – ha megvalósul – nemsokára ismét „keletről jött szláv katonák állomásozhatnak Magyarországon”. Magyar Pétert Kun Bélához és Kádár Jánoshoz hasonlította.

Eközben két közvélemény-kutató szerint is megelőzte a Tisza Párt a Fideszt. A Publicus szerint a teljes népességnél a Tisza 24, a Fidesz 23 százalékon áll, míg a biztos pártválasztók körében 39–37 százalék az arány a Tisza javára. Hibahatáron belül, de a párt előnyét mérte a 21 Kutatóközpont is. A Nézőpont Intézet mérése szerint ugyanakkor masszívan vezet a kormánypárt.

Gazdasági akcióterv: óvatos osztogatásra készül a kabinet

Négy éven belül egymillió forintos átlagkeresetet, ezereurós minimálbért, illetve három–hat százalékos gazdasági növekedést vizionál a kormány huszonegy pontos gazdaságpolitikai akcióterve. Az általunk megkérdezett szakértők szerint a kormány elkezdte a választási kampányt.

Szélsőjobboldali fiatalt alkalmaz a washingtoni magyar nagykövetség, feladata az egyeztetés a trumpistákkal

A 29 éves amerikai tüntetett a fehér felsőbbrendűségért és kapcsolatban volt egy Magyarországon is ismert fajvédővel. Ma már a CPAC-re jár, és a magyar kormány washingtoni nagykövetségén dolgozik, feladata a kapcsolattartás a Republikánus Párt trumpista szegmensével.

Kik harcoltak ’56-ban a barikád két oldalán? – Eörsi László történész

Miért volt a magyar hadsereg passzív a forradalom alatt? Demonstratív felvonulás – tűzszünet és kivonulás – végül invázió több tízezer katonával: hogyan változott a szovjet hadsereg fellépése? Miért volt kevés katonaviselt ember a forradalmárok között? Féltek-e a magyar zsidók, és volt-e okuk félni ’56-ban? Milyen volt Maléter Pál és Király Béla viszonya? Interjú Eörsi László történésszel a különböző oldalakon álló ’56-os fegyveres erőkről.

Ez a szakma megcsúfolása – műemlékvédelmi szakember Lázár János Turul-bejelentéséről

Ilyen alapon az erdei ürgelyukat is védetté lehet nyilvánítani – reagált egy műemlékvédelmi szakember Lázár János friss bejelentésére, amellyel elrendelték a XII. kerületi Turul-szobor műemléki védelem alá helyezését. Az éles vitákat kiváltó emlékművet éppen most tizenkilenc éve avatták fel. A kutyapártos új polgármester szabadulna tőle, a Mi Hazánk viszont meglátta benne a lehetőséget, amire a kormány is lépett egyet.

„Nekem nem lesznek titkaim” – Pintér Bence, Győr új polgármestere

Az új polgármester éppen tárgyalásban van fideszes testületével egy kompromisszumról. Interjúnkban arról is beszél, hogy jogkörökért cserébe lehet-e, hogy nem piszkál meg minden szerződést; hogy mennyire volt a NER része Győr; lehet-e, hogy a büntető szmsz-t nem is Győrben, hanem a Fidesz-központban írták; hogy köt-e szerződést a városháza korábbi helyi lapjával, és hogy milyen tárgyalásokra készül a város legfontosabb üzemével, az Audival.

Nehéz szülésnek ígérkezik egy ambiciózus budapesti versenyképességi nyilatkozat

Visszafogott várakozások előzik meg a versenyképességről szóló budapesti nyilatkozatot, amelynek az elfogadását a féléves soros magyar EU-tanácsi elnökség fénypontjának szánja a kormány. A november 7–8-án esedékes budapesti informális csúcs másik kihívása az Európai Unió reakciója lesz az amerikai elnökválasztás eredményére.

„Lehetséges opció”: az olasz–albán menekültügyi megállapodás részletei

Bár az olasz bíróság meghiúsította az első intézkedést, az Európai Unió és tagállamainak vezetői figyelik az Albániával kötött menekültügyi megállapodás sorsát. Az Európai Bizottság elnöke nem vetette el az olasz megoldást, amely akár a közös menekültügyi paktumba is beépülhet. Erről beszélgettünk állandó brüsszeli tudósítónkkal podcastsorozatunk legfrissebb részében.

Nagyítóval keresnek embert a gyermekvédelembe

Legalább kétezer nevelőszülőt hiányolnak már évek óta a szakemberek, arra pedig megközelítő adat sincs, hány dolgozó hiányzik pontosan a rendszerből, de korábbi cikkünkből kiderül, hogy túlzsúfoltság, összevonások, elszakítás, valamint még több erőszak lehet a komoly munkaerőhiány következménye a gyermekvédelemben dolgozók szerint.

Az orosz és a belarusz nagykövetet is meghívta a főváros a Béke fája elültetésére, emiatt többen bojkottálták a rendezvényt

Diplomáciai baki a Főpolgármesteri Hivatalban: a háború kitörése óta nem szokták meghívni a protokolleseményekre az orosz és a belarusz diplomatákat, most mégis ez történt csütörtökön. Az „adminisztratív hiba” miatt elnézést kértek.

Egy még nem létező űrlapon jelentkezhetnek a multik az adófizetésre

Magyarországon nem az állam mondja meg, hogy kinek kell fizetnie globális minimumadót, hanem a cégeknek kell jelentkezniük, ha úgy gondolják, hogy adóalanyok. Erre az év végéig van lehetőségük – amint elkészül a regisztrációs űrlap.

A szlovák kormány szigorítaná a nyelvtörvényt, a helyi kisebbségek lehetnek a kárvallottjai

Robert Fico kormánya visszahozná a nyelvfelügyelőket szélsőjobboldali kulturális minisztere javaslatára, és jelentősen szigorítaná a szlovák nyelv használatára vonatkozó előírásokat. Az ötlet hasonlít a Vladimír Mečiar és Ján Slota alatt hozott, a helyi magyarok lehetőségeit erősen korlátozó szabályokra.

Székely Kriszta: A létezésem nyíltsága és mélysége eleve állásfoglalás

Pályázik a Katona József Színház igazgatói posztjára. Régóta gondolkodik a színházról tágabb értelemben mint rendező. Úgy látja, hogy egyre több fiatal kíváncsi az előadásaikra. Szeret nagyon korán kelni, mert rengeteg a feladat. Úton lenni szerinte sokszor izgalmasabb, mint megérkezni. Székely Kriszta, a Katona József Színház rendezője volt a Szelfi vendége.

Mi az a konzervatív pedagógia, és jelen van-e a magyar iskolákban?

Hagyomány, tekintély, tárgyi tudás, kötött tanterv, fegyelem: hogyan vannak jelen a magyar iskolában, és hogyan kellene jelen lenniük? Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, a Matthias Corvinus Collegium kuratóriumi elnöke tavasszal Konzervatív oktatáspolitika – válasz a progresszív szakértőknek címmel írt egy röpiratot, Knausz Imre oktatáskutató pedig egy, az MCC által kiadott konzervatív oktatáspolitikai alapműről írt recenziójában foglalta össze a véleményét a progresszív és a konzervatív oktatás különbözőségéről. Erről kérdeztük mi is.

„Kis ország vagyunk, de kényszermunkatáborokban gazdag” – hetven éve zárták be a magyarországi munkatáborokat

Csaknem százhúsz internáló-, gyűjtő- és munkatábor működött Magyarországon a II. világháború után. Hetven éve zárták be őket, de az okozott sebek sok családban a mai napig fájdalmasak. Néhány helyszín története – például Recské – közismert, másoké, mint a badacsonyi bazaltbányában működőé, még a történészeket is meglepi. Ezt mutatja be a Blinken OSA Archivum október végéig nyitva tartó kiállítása, amelynek kurátorával, Székely Ivánnal készítettünk interjút.

Szorult helyzetbe hozza a moldovai elnököt az igenek szűk győzelme az EU-s népszavazáson

Az ország európai uniós csatlakozásáról szóló referendum eredménye megnyitja az utat az integráció folyamata előtt, de az igenek hajszálvékony többsége nem fogja megkönnyíteni a jelenlegi Nyugat-barát elnök, Maia Sandu dolgát.

XS
SM
MD
LG