Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarország több mint kétezer embercsempészt engedett szabadon egy év alatt


Kutyás járőr a szerb–magyar határon 2017. április 28-án
Kutyás járőr a szerb–magyar határon 2017. április 28-án

Az elfogott külföldi embercsempészek kilencven százalékát engedte szabadon a kormány egy év alatt, összesen 2290 elítéltet. A Belügyminisztérium szerint a bűnözők elengedése hatékony, mert így kevésbé zsúfoltak a magyar börtönök, és az állam sok pénzt spórol meg.

Magyarországon az embercsempészet legenyhébb esetben is egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Súlyosabb esetekben, például ha pénzért csempész valaki embereket, vagy bűnszervezetben teszi, akár nyolc–tíz év szabadságvesztés is kiszabható.

Csakhogy tavaly április 27-én a magyar kormány egy olyan új rendeletet hozott a veszélyhelyzeti rendeletalkotással,amellyel elengedhetik a börtönre ítélt külföldi embercsempészeket, akiknek hivatalosan 72 órán belül el kell hagyniuk az országot. Magyar embercsempészekre ez továbbra sem vonatkozik.

A lépést azonnal kritizálták osztrák és szlovák állami szereplők, az Európai Unió pedig néhány hónappal később kötelezettségszegési eljárást indított az elítélt embercsempészek elengedése miatt.

Moldova Zsófia, a Magyar Helsinki Bizottság programvezetője akkor arról beszélt a Szabad Európának, hogy ez valójában szélnek eresztés. Nagy Boldizsár nemzetközi jogász, a CEU docense szerint nonszensz a magyar szabályozás, nemzetközi jogilag biztosan nem tartható.

Az ATV most rákérdezett a Belügyminisztériumnál, hogy hány bűnözőt engedtek el így eddig és miért. A magyar állam szerint

az elfogott külföldi embercsempészek kilencven százalékát, összesen 2290 elítéltet engedték szabadon egy év alatt,

így az érintettek elkerülték a tényleges börtönbüntetés letöltését.

Léderer András, a Magyar Helsinki Bizottság főmunkatársa arról beszélt az ügy kapcsán a tévének, hogy rengeteg menekült egyáltalán nem tud szabályosan menedékkérelmet benyújtani Magyarországon, ami az embercsempészek karjába löki őket. Az embercsempészeket a magyar állam elfogja, lefolytat egy eljárást, majd szabadon engedi őket.

Ehhez kapcsolódóan: Menekült gyerek deportálásáért marasztalta el a magyar államot a bíróság

Gerő András, az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület vezetője szerint ez a megoldás ráadásul diszkriminatív a magyar állampolgárokkal szemben, akiket az embercsempészek felhasználnak, vagy bűntársak. Őket hosszú időre szóló szabadságvesztéssel büntetik, míg a külföldieket csak kiutasítják.

A Belügyminisztérium válasza szerint a külföldi embercsempészek börtönben tartása milliárdos költségekkel járna, az embercsempészek elengedésével ráadásul csökken a börtönök zsúfoltsága is.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG