Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az uniós belügyi biztos levelet írt Pintér Sándornak a magyar vízumrendszer lazítása ügyében


Ylva Johansson uniós belügyi biztos egy athéni határigazgatási konferencián 2023. február 24-én
Ylva Johansson uniós belügyi biztos egy athéni határigazgatási konferencián 2023. február 24-én

Az Európai Bizottság belügyi biztosa levelet küldött Pintér Sándor belügyminiszternek. Szerinte a Nemzeti Kártyához kapcsolódó új magyar szabályozás megkerülheti az orosz és belarusz állampolgárokra kirótt EU-s szankciókat. Legkésőbb augusztus 19-ig magyarázatot vár a kérdéseire Pintértől.

„Oroszország biztonsági fenyegetést jelent. Több, nem pedig kevesebb elővigyázatosságra van szükségünk. Ha a potenciális orosz kémek és szabotőrök számára könnyű bejutást engednénk az EU-ba, az mindannyiunk biztonságát aláásná. A mai napon levélben kérem a magyar kormányt, hogy adjon magyarázatot. Ha a könnyített bejutási rendszerük kockázatot jelent, akkor lépni fogunk” – írta Ylva Johansson uniós belügyi biztos az X-en augusztus 1-jén. Mellékelte is az említett levelet, amelyet Pintér Sándor belügyminiszternek címzett.

Röviden: az új magyar szabályozás szerint korlátlan számban és minimális vagy annál is gyengébb átvilágítás után jöhetnek be többek között oroszok a schengeni övezetbe Magyarországon keresztül a Nemzeti Kártya révén. Az új magyar szabályozás célja nem világos, kérdéseinkre a kormány eddig nem válaszolt. Itt olvashat bővebben az ügyről.

Az uniós biztos kérdéseket küldött a magyar belügyminiszternek, amelyekre augusztus 19-ig vár választ. A kérdések arra vonatkoznak, hogy a Nemzeti Kártya nevű magyar vendégmunkásprogram júliusi kibővítése az orosz és a belarusz állampolgárokra miért nem nyitja szélesre az ajtót az orosz és belarusz rosszindulatú szereplők, kémek és más, biztonsági kockázatot hordozó emberek előtt.

Johansson szerint az új magyar szabályozás de facto megkerülheti az orosz és belarusz állampolgárokra kirótt uniós munkavállalási és letelepedési szankciókat. Arról is írt, hogy így a schengeni országok biztonságát veszélyeztetheti egy ország egyedi döntése, miközben a schengeni zóna a közös bizalomra épül.

Az Európa Tanács a magyar vezetés egyetértésével 2022 szeptemberében felmondta az Oroszországi Föderációval addig fennálló vízumkönnyítési megállapodását. Ez nem tiltotta be az oroszok beutazását az EU-ba, de lényegesen alaposabbá tette előzetes ellenőrzésüket. Ezenfelül egyes döntéshozókra, oligarchákra és bizalmasaikra külön beutazási szankciókat is kivetett az unió.

Az valóban a tagállamok joga, hogy milyen hosszú távú vízumot vagy tartózkodási engedélyeket osztanak ki, de csak úgy, ha ez nem veszélyeztetheti a schengeni biztonságot.

Az új magyar szabályozást korábban az Európai Néppárt (EPP) is komoly fenyegetésként érzékelte. Manfred Weber, az EPP elnöke július 30-án küldött levelet Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének. Ebben arra kérte, hogy minél hamarabb tegyenek lépéseket a schengeni övezet védelme érdekében, amelyet szerinte veszélyeztet a magyarországi lépés.

Szijjártó Péter külügyminiszter ugyanaznap a Facebookon „balti propaganda-hadjáratnak” minősítette Magyarország ellen azt, hogy az új szabályozás veszélyeztetné a schengeni övezet biztonságát. Érvelése szerint Magyarországnak joga van ilyen engedélyt kiadni, és a magyar állam ellenőrizni fogja az érkező orosz és belarusz állampolgárokat.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG