Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

ENSZ: Gáza lakóinak 90%-át kényszerítették otthona elhagyására az izraeli evakuálási parancsok


Egy izraeli evakuálási parancsot követően palesztinok hagyják el a Maghazi menekülttábort a Gázai övezet középső részén. 2024. augusztus 17.
Egy izraeli evakuálási parancsot követően palesztinok hagyják el a Maghazi menekülttábort a Gázai övezet középső részén. 2024. augusztus 17.

Az ENSZ palesztin területért felelős humanitárius tisztviselője szerint az egymást követő izraeli evakuálási parancsok a 2,1 millió lakos 90%-át kényszerítették már otthona elhagyására Gázában Izrael és a Hamász háborújának kezdete óta. Csak augusztusban 12 ilyen parancs volt eddig.

Muhannad Hadi azt mondja, hogy az evakuálási parancsok veszélyeztetik a civileket ahelyett, hogy megvédenék őket. „Újabb menekülésre kényszerítik a családokat, gyakran tűz alatt a magukkal vihető alig néhány holmijukkal, egyre szűkülő területre”, amely zsúfolt és nem biztonságos.

Civileket fosztanak meg az orvosi ellátástól, a menedéket jelentő helyektől, kutaktól és humanitárius készletektől, miközben az „egyik lerombolt helyről a másikra futnak és a ennek egyelőre sehol nem látszik ennek a vége” – tette hozzá.

Hadi csütörtöki közleményében kijelentette, hogy a nemzetközi humanitárius jog megköveteli a civilek védelmét. „A további teendő éppoly világos, mint amilyen sürgős: meg kell védeni a civileket, ki kell szabadítani a túszokat, meg kell könnyíteni a humanitárius segítségnyújtást, meg kell állapodni a tűzszünetről.”

Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő szerint az evakuálások jelentik a legújabb fenyegetést a Gázában dolgozó ENSZ-személyzet számára is, ráadásul a humanitárius létesítményeket is érintik. Példaként említette, hogy az ENSZ Élelmezésügyi Világprogramja (WFP) elvesztette hozzáférését az övezet középső részén a Deir al-Balah-i raktárához.

„Ez volt a harmadik és egyben az utolsó működő raktár Gáza középső részén” – mondta Dujarric. „A WFP által üzemeltetett öt közösségi konyhát is evakuálták, az ügynökség most új helyszíneket keres számukra.”

Közben pénteken folytatódtak a harcok a Gázai övezet középső részén, jóllehet az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom újabb erőfeszítéseket tett egy tűzszüneti megállapodás elérésére.

Nehézfegyverek és gépfegyverek hangját lehetett hallani hajnalban Deir al-Balah keleti részén az Associated Press által készített videó szerint a szinte kihalt utcákon. A délen fekvő Hán Juniszban négy ember halt meg, amikor a járművüket izraeli találat érte hajnalban – mondta Mahmúd Basszal, a palesztin polgári védelem szóvivője.

Basszal csütörtökön este arról számolt be, hogy a nap folyamán 24 ember vesztette életét az izraeli hadsereg több légicsapásában, köztük északon Gáza városban, illetve délen Hán Juniszban.

A légicsapások több embert megsebesítettek - tette hozzá, de azt nem közölte, hogy hányat.

Az izraeli hadsereg péntek hajnalban arról számolt be, hogy „tucatnyi” fegyverest ölt meg a házról házra folyó harcokban csütörtökön a Gázai övezet középső és déli részén. Azt mondta, hogy Hán Juniszban a harcok olyan területeket is érintettek, amelyekről Izrael déli részét lőtték az elmúlt héten.

A légierő is csapást mért hozzávetőleg 30 célpontra a Gázai övezetben, köztük hadállásokra, fegyverraktárakra és kilövőállásokra Hán Junisz térségében – közölte a hadsereg.

Harris álláspontja a háborúról

Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke azt mondta: Joe Biden elnökkel együtt azon dolgoznak, hogy véget vessenek a gázai háborúnak.

A demokraták nemzeti konvencióján tartott beszédében Harris csütörtökön kijelentette, hogy „mindig ki fog állni Izrael joga mellett az önvédelemre”.

"Ugyanakkor ami Gázában az elmúlt 10 hónapban történt, az borzasztó" - mondta. "Elkeseredett, éhes emberek, akik újra és újra menekülni kényszerülnek a biztonságukért. … Biden elnökkel azon dolgozunk, hogy véget vessünk ennek a háborúnak."

Rámutatott arra, hogy a szenvedésnek a tűzszünet és az októberi rajtaütésben ejtett túszok szabadon bocsátása vethet véget.

A konvención szerdán felszólaltak az egyik fiatal gázai túsz szülei is.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG