Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Harris elfogadta a demokrata elnökjelöltséget, és megígérte, hogy kiáll Ukrajna mellett


Kamala Harris a demokrata nemzeti konvenció színpadán, miután elfogadta pártja jelölését a november 5-i elnökválasztásra. Chicago, 2024. augusztus 22.
Kamala Harris a demokrata nemzeti konvenció színpadán, miután elfogadta pártja jelölését a november 5-i elnökválasztásra. Chicago, 2024. augusztus 22.

Kamala Harris amerikai alelnök a Demokrata Párt nemzeti konvencióján tartott történelmi beszédében ígéretet tett Ukrajna katonai támogatásának folytatására és a NATO megerősítésére, amikor elfogadta pártja jelölését a 2024-es elnökválasztásra.

Az 59 éves Harris, az első színes bőrű nő, aki egy nagy amerikai párt elnökjelöltje lett, élesen bírálta republikánus kihívóját, Donald Trumpot, amiért tekintélyelvű vezetőkkel barátkozik.

A chicagói United Center stadionban megtartott konvenció negyedik, utolsó napján Harris több ezer támogatójához szólt alig egy hónappal azután, hogy Joe Biden elnök visszalépett az indulástól, és bejelentette: őt támogatja utódjaként az elnökjelöltségben. Beszédében azzal vádolta Trumpot, hogy megtagadta Ukrajnát és szövetségeseit, valamint rossz hírét kelti az Egyesült Államoknak.

„Elnökként határozottan ki fogok állni Ukrajna és NATO-szövetségeseink mellett – mondta Harris augusztus 22-én negyvenperces beszédében. – Soha nem fogok meginogni, ha Amerika biztonságának és eszméinek védelméről van szó, mert tudom, hol állok a demokrácia és a zsarnokság közt folyó küzdelemben” – tette hozzá, szembeállítva álláspontját Trumpéval és J. D. Vance-ével, akik többször kifogásolták Ukrajna amerikai támogatását.

Harris, az első fekete nő és az első olyan dél-ázsiai származású, aki elfogadta az egyik fontos párt elnökjelöltségét, optimista képet festett az Egyesült Államokról és a világban elfoglalt helyéről, éles ellentétben azzal a sötét képpel, amelyet Trump vázolt fel a múlt havi republikánus konvención.

„Egy olyan országot látok, amely készen áll a haladásra, készen áll a következő lépésre ezen a hihetetlen utazáson; és ez Amerika” – mondta.

Craig Allen, az Arizonai Állami Egyetem kommunikációprofesszora, politikai kommentátor a beszéd után azt mondta a Szabad Európának, hogy bár Harris inspiráló volt, különösen amikor a családjáról és személyes útjáról beszélt, Ukrajnáról tett megjegyzéseiben nem volt semmi olyan, „amit Biden még ne mondott volna el. (…) Nem fejtette ki, hogy mit készül tenni Ukrajnáért” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió által terrorszervezetnek nyilvánított Hamász és Izrael háborújára áttérve Harris azt ígérte, hogy a Gázai övezetben több tízezer ember halálát okozó konfliktus lezárásán dolgozik majd.

Az alelnök kijelentette, hogy elnökként „mindig ki fog állni Izrael mellett”. „Soha nem fogok habozni, hogy megtegyek minden szükséges lépést erőink és érdekeink védelmében Iránnal és az Irán által támogatott terroristákkal szemben”.

A beszéd, amelyet amerikaiak milliói kísértek figyelemmel szerte az országban, sok szavazó számára az első alkalom volt, amikor közelről láthatták az új demokrata jelöltet.

Harris július 21-én került a demokrata lista élére, amikor Biden példátlan lépést tett; kiszállt a versenyből, jóllehet ő nyerte az előválasztást.

A 81 éves elnökre erős nyomást gyakoroltak a párt magas rangú tisztségviselői a visszalépés érdekében, miután erőtlennek és zavarodottnak tűnt a Trump elleni, június 27-i vitában, ami tovább növelte sokak aggodalmát amiatt, hogy túl idős további négy év szolgálathoz.

Miközben Harris olyan kulcsfontosságú kérdéseket felügyelt, mint az illegális bevándorlás és az abortuszjogok, több mint hároméves hivatali ideje alatt a legtöbb alelnökhöz hasonlóan nagyrészt a háttérben maradt.

Egy nemrégiben végzett közvélemény-kutatás során az amerikaiak több mint harmada nyilatkozott úgy, hogy nem ismeri jól Harrist vagy azt, amit képvisel.

A kék nadrágkosztümbe öltözött Harris arról is beszélt, hogy középosztálybeli bevándorló családban nőtt fel. Azért lett ügyész, hogy védje az embereket.

Megjelölt néhány pontot, amelyet prioritásként kezelne elnökként, köztük a megfizethető lakhatás bővítését és az abortuszjogok védelmét.

„Elment az eszük” – mondta Harris Trumpnak a kampány során az abortuszról hangoztatott álláspontjáról.

A volt elnök a közösségi médiához fordult, majd felhívta a Fox Newst, hogy további megjegyzéseket tegyen, amelyekben azért is bírálta Harris beszédét, mert nem esett szó benne olyan, általa folyamatosan napirenden tartott témákról, mint Kína, az olajfúrás vagy a bűnözés. „Sok volt a panasz – mondta. – Miért nem tette meg azokat a dolgokat, amelyekre panaszkodik?”

A Demokrata Párt augusztus 19–22-i nemzeti konvencióját megelőző napokban végzett független közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy Harris, aki megválasztása esetén az Egyesült Államok történetének első női elnöke lesz, országosan némileg vezet Trump előtt.

Elemzők szerint akár százezer, néhány ingadozó államban leadott szavazat is meghatározhatja a november 5-i választások kimenetelét.

Harris kampánya olyan lendületet kapott, amilyet Barack Obama egykori elnök 2008-as első jelöltsége óta nem látott demokrata jelölt – mondják a párt tagjai.

Jóllehet Trump és Biden könnyedén megnyerte az előválasztást év elején, az amerikai szavazók jelentős része azt mondta, hogy új jelölteket szeretne a választáson. Ők ketten 2020-ban már megmérkőztek egymással.

Harris indulása felvillanyozott jó néhány szavazót – különösen a fiatalabb nőket –, akik nem mutattak lelkesedést sem Biden, sem Trump iránt – közölték szakértők.

Todd Prince írása.
XS
SM
MD
LG