Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gázában több mint kilencven ember meghalt a helyi hatóságok szerint, amikor Izrael célba vette a Hamász katonai vezetőjét


Egy palesztin nő egy sérült gyermeket visz Hán Júniszban a kórházba a több mint hetven áldozatot követelő izraeli légicsapás után, 2024. július 13-án
Egy palesztin nő egy sérült gyermeket visz Hán Júniszban a kórházba a több mint hetven áldozatot követelő izraeli légicsapás után, 2024. július 13-án

A Hamász katonai vezetője, Mohammed Deif ellen hajtottak végre légicsapást szombaton Gázában – közölte egy biztonsági tisztviselő, valamint az izraeli hadsereg rádiója. A támadásban az övezet egészségügyi minisztériuma szerint legkevesebb kilencven palesztint öltek meg.

Egyelőre nem világos, hogy Deif életben van-e – tette hozzá a biztonsági tiszt. A hadsereg rádiója szerint Deif az Izrael által kijelölt al-Mavaszi humanitárius övezet egyik épületében bujkált, Hán Júnisztól nyugatra.

Deif volt az egyik kitervelője a Hamász október 7-i Izrael elleni támadásának, amely elindította a gázai háborút. Hét izraeli merényletkísérletet élt túl, a legutóbbit 2021-ben. Évtizedek óta vezeti Izrael körözési listáját.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint legalább kilencven palesztin meghalt a légicsapásban, és 289-en megsérültek.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter különleges megbeszéléseket tartott a „gázai fejlemények” fényében – közölte a hivatala. Egyelőre nem látható, hogy a légicsapás milyen hatással lesz a Dohában és Kairóban folyó tűzszüneti tárgyalásokra.

A Hamász médiairodája szerint legalább száz halott és sebesült van, köztük a Polgári Sürgősségi Szolgálat tagjai. Az izraeli hadsereg vizsgálja a jelentést.

A Hamász egyik magas rangú tisztviselője nem erősítette meg, hogy Deif tényleg ott volt-e, ahol az izraeliek gondolták, és képtelenségnek nevezte az izraeli vádakat.

„A mártírok mindegyike civil. Ami történt, az az amerikai támogatás és a világ hallgatása mellett folyó népirtó háború súlyos eszkalációja” – mondta Abu Zuhri a Reutersnek, hozzátéve: a légicsapás is mutatja, hogy Izrael nem érdekelt a tűzszüneti megállapodásban.

Meglepetésszerű támadásról beszélnek a szemtanúk

A Reuters felvételein látható, amint a mentők füst- és porfelhőben száguldanak a légicsapással sújtott környék irányába. A palesztin menekültek, köztük nők és gyerekek pánikszerűen próbálnak minél távolabb kerülni a helyszíntől, többen a holmijukkal a kezükben.

Szemtanúk szerint a támadás meglepetésszerű volt, a környéken ugyanis nyugalom honolt, majd több rakétát is kilőttek. A mentők közül is többen megsebesültek – közölték.

„Mindannyian meghaltak, az egész családom meghalt. (…) Hol vannak a fivéreim? Mind elmentek, mind elmentek. Nem maradt senkim – mondta könnyek között egy nő, aki nem árulta el a nevét. – A gyermekeinket darabokra szaggatták, darabokra. Szégyelljék magukat” – tette hozzá.

A Hamász ranglétráján harminc éven át töretlenül egyre feljebb emelkedő Deif építette ki a csoport alagúthálózatát és fejlesztette ki bombakészítési szakértelmét. Több tucat, öngyilkos merényletekben megölt izraeli haláláért tartják felelősnek.

A Hamász vezetése alatt álló fegyveresek 1200 embert gyilkoltak meg és több mint 250 túszt ejtettek október 7-én Izrael déli részén az izraeli adatok szerint.

Izrael megtorló katonai akciója eddig több mint 38 ezer palesztint ölt meg – közölték a gázai egészségügyi hatóságok.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG