Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Palesztin fegyveresek rakétákat lőttek Izraelre, izraeli tankok nyomulnak előre Gázában


Az izraeli hadsereg fotóján izraeli harckocsi látható a Gázai övezetben 2024. július 1-jén
Az izraeli hadsereg fotóján izraeli harckocsi látható a Gázai övezetben 2024. július 1-jén

Az Iszlám Dzsihád palesztin fegyveres csoport rakétazáport zúdított hétfőn Izraelre, miközben dúlnak a harcok Gázában, és az izraeli tankok egyre mélyebbre nyomulnak az övezet egyes részein – közölték ottani lakosok és tisztviselők.

A Hamász Irán támogatását élvező szövetségese, az Iszlám Dzsihád fegyveres szárnya közölte, hogy harcosai rakétákat lőttek ki több izraeli közösségre a gázai határkerítés közelében, válaszul „a cionista ellenség palesztin népünk ellen elkövetett bűneire”.

A mintegy húsz rakéta nem ölt meg senkit – adta hírül az izraeli hadsereg. A támadás azonban azt mutatja, hogy a fegyvereseknek még mindig vannak rakétáik csaknem kilenc hónappal az offenzíva kezdete után, jóllehet a célja Izrael szerint az ellene irányuló fenyegetések semlegesítése.

Hétfőn az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordániában is fellángolt az erőszak, a palesztin egészségügyi minisztérium szerint egy nő és egy fiú meghalt Tulkarm városában az izraeli erők művelete során. Egy nappal korábban izraeli légicsapás ölte meg ugyanott az Iszlám Dzsihád egyik tagját.

Gáza egyes vidékein a fegyveresek továbbra is támadásokat intéznek az izraeli erők ellen azokon a területeken, amelyeket a hadsereg hónapokkal ezelőtt elhagyott.

Izraeli tankok már ötödik napja egyre mélyebbre hatolnak Gázaváros keleti Sedzsaja kerületében, és harckocsik nyomulnak előre Rafah nyugati és középső negyedeiben is Gáza déli részén, az egyiptomi határ közelében – közölték helyiek.

Az izraeli hadsereg arról számolt be, hogy katonái hétfőn számos fegyverest megöltek a harcok során Sedzsajában, és nagy mennyiségű fegyvert találtak ott.

A Gázát irányító iszlamista Hamász közölte, hogy harcosai egy izraeli katonát csaltak csapdába és robbantottak fel egy Rafah keleti részén álló házban, ahol halottak is voltak.

Az izraeli hadsereg részletek ismertetése nélkül jelentette egy katona halálát Gáza déli részéről. A katonai rádió szerint az illetőt Rafahban ölték meg egy aláaknázott házban – ez utalás lehet arra az incidensre, amelyről az Iszlám Dzsihád számolt be.

Ugyancsak Rafahban az izraeli hadsereg szerint légicsapás végzett egy fegyveressel, aki páncéltörő rakétát lőtt ki az izraeli csapatokra.

Izrael jelezte, hogy hamarosan lezárul a Hamász megsemmisítésére irányuló rafahi hadművelet. A háború intenzív szakaszának befejeztével az izraeli erők kisebb léptékű hadműveletekre összpontosítanak, amelyeknek célja a Hamász újjászervezésének megakadályozása.

A háború akkor indult, amikor a Hamász vezetésével október 7-én fegyveresek törtek be Dél-Izraelbe, ahol izraeli adatok szerint 1200 embert megöltek és mintegy 250 túszt, köztük civileket és katonákat ejtettek és hurcoltak magukkal Gázába. Izrael megtorlásként indított offenzívája a gázai egészségügyi minisztérium szerint csaknem 38 ezer ember halálát okozta, a sűrűn beépített tengerparti övezet romokban van.

A gázai egészségügyi minisztérium nem tesz különbséget a halottak között aszerint, hogy civilek vagy fegyveresek-e, de ottani tisztviselők szerint többségük civil. Izrael azt állítja, hogy 317 katonája halt meg Gázában, a palesztin halottaknak pedig legalább a harmada harcos.

Közben elakadtak az arab közvetítők amerikai támogatással folyó tűzszüneti erőfeszítései. A Hamász szerint csak olyan megállapodás lehetséges, amely véget vet a háborúnak, és előírja Izrael teljes kivonulását Gázából. Izrael ellenben csak átmeneti szünetet fogad el a harcokban mindaddig, amíg fel nem számolják a Hamászt.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG