Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gyűlölet terjesztésének vádjával betiltottak egy magazint Németországban


Nancy Faeser német belügyminiszter
Nancy Faeser német belügyminiszter

A német belbiztonság vezetője kedden betiltott egy szélsőjobboldali magazint, amelyet azzal vádol, hogy gyűlöletet szít a zsidók, a bevándorlók és a parlamenti demokrácia ellen.

Nancy Faeser belügyminiszter a Compact magazin és az azt kiadó cég, a Compact-Magazin GmbH mellett betiltott egy filmgyártó vállalatot, a Conspect Filmet is. Minisztériuma közölte, hogy a rendőrség razziát tartott négy németországi régióban a hozzájuk, vezetőikhez és részvényeseikhez köthető ingatlanokban.

Faeser „a jobboldali szélsőségesek központi szócsövének” nevezte a Compactot. Nyilatkozatában azt állította, hogy „a magazin megengedhetetlen módon agitál a zsidók, a migránsok és parlamenti demokráciánk ellen”.

„A jelzésünk egyértelmű: nem engedjük, hogy az etnikai hovatartozás határozza meg, hogy kinek van helye Németországban, és kinek nincs” – tette hozzá.

A Compactot a szélsőjobboldali Jürgen Elsässer vezeti. A cég készíti az azonos nevű, körülbelül negyvenezer példányban megjelenő havilapot, valamint az online videócsatornát, a Compact TV-t is. Ezenkívül könyveket, CD-ket, DVD-ket és egyéb termékeket árusít online boltjában.

A Compact 2010 óta jelenik meg. 2023-as éves jelentésében a német nemzeti hírszerző ügynökség közölte róla, hogy „rendszeresen terjeszt (…) antiszemita, kisebbségellenes, történelmi revizionista és összeesküvés-elméleti tartalmakat”.

Fő jellemzője az izgatás a parlamentáris demokrácia, különösen a német kormány ellen – tette hozzá, és idézte Elsässert, aki tavaly a Compact honlapján arról írt, hogy „meg akarjuk dönteni ezt a rezsimet”.

A szélsőjobb növekvő ereje egyre nagyobb aggodalmat keltett Németországban az elmúlt hónapokban.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG