Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hamarosan a ruszofóbia is bekerülhet az orosz büntető törvénykönyvbe


Az orosz büntető törvénykönyv
Az orosz büntető törvénykönyv

Egy friss kormányzati tervezet értelmében a jövőben büntethető lesz Oroszországban a ruszofóbia, amelyet az orosz állampolgárok külföldiek általi hátrányos megkülönböztetéseként vagy erre való felhívásként határoznának meg.

Az Interfax orosz hírügynökség birtokába jutott kormányzati dokumentumok szerint a ruszofóbiával vádolt személyek tárgyalása a távollétükben is megtartható lenne.

A kabinet jóváhagyta a tervezetet, de úgy ítélte meg, hogy a büntetési tételeket felül kell vizsgálni. Eredetileg „eltiltották volna őket bizonyos tisztségek betöltésétől és bizonyos tevékenységek végzésétől Oroszországban”. A kormány azonban úgy látja, hogy ennek nincs sok értelme, mivel egyébként is külföldön élőket érintene.

A büntető törvénykönyv új cikkelye csak a külföldön előforduló esetekre vonatkozna. Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi minősül majd az orosz állampolgárok és az Oroszországi Föderáció területén élők diszkriminációjának.

Az elmúlt években, különösen az ukrajnai háború 2022. februári megindítása óta az orosz hatóságok egyre gyakrabban vádolnak nyugati tisztségviselőket ruszofóbiával. Vlagyimir Putyin elnök például azt állította, hogy Nyugaton „az orosz kultúra eltörlése” zajlik, a moszkvai külügyminisztérium pedig „a ruszofóbia kifejeződésének” minősítette az orosz jogi és természetes személyek ellen a háború miatt elrendelt nemzetközi szankciókat.

A ruszofóbia kifejezést először Fjodor Tyutcsev orosz költő és diplomata használta a XIX. században a Nyugat-barát orosz liberálisok jellemzésére.

Timothy Snyder, a Yale Egyetem történészprofesszora az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt felszólalva tavaly aláhúzta, hogy a kifejezést a modern kori Oroszország eszközként használja a fegyveres erői által Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekmények igazolására.

XS
SM
MD
LG