Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

24.hu: Pénzhiány a rendőrségnél, volt olyan szakértő, aki végrehajtóhoz fordult


Pintér Sándor belügyminiszter részt vesz az új rendőrök diplomaosztó ünnepségén Budapesten 2024. június 29-én
Pintér Sándor belügyminiszter részt vesz az új rendőrök diplomaosztó ünnepségén Budapesten 2024. június 29-én

Igazságügyi szakértők beszéltek a hírportálnak arról, hogy nem utasíthatják vissza, ha kirendelik őket, miközben van, akinek négy-ötmillió forint lejárt követelése van a rendőrséggel szemben; még a tavaly decemberben benyújtott számláit sem fizették ki.

Mások arról számoltak be, hogy pert kell indítaniuk a rendőrség ellen, hogy megkaphassák a kirendelés alapján elvégzett munkájukért járó szakértői díjat, és az is előfordult, hogy a jogerős bírósági határozat után végrehajtóhoz kellett fordulni, hogy kifizessék.

Az igazságügyi szakértőket a hatóságok rendelik ki, a feladatot kötelező elvállalni. Nem mondhatnak nemet a rendőrségi kirendelésekre azzal az indokkal, hogy nem fizetik ki – idézi a lap az egyik szakértőt.

Van, aki úgy oldja meg, hogy ne kelljen elvállalnia a rendőrségi kirendelést, hogy költségelőleget kér, mert ehhez 150 ezer forint erejéig joga van. Az érintett azt mondja, hogy ilyenkor a rendőrség vissza szokott lépni, és keres mást. Ha nyolc napon belül nem fizetik ki az előleget, a szakértő visszaadhatja az ügyet.

A hírportálnak nyilatkozó szakértők szerint egyértelműen a rendőrséget sújtó pénzhiány az ok, aminek súlyos biztonsági és korrupciós kockázata van.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG