Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Humanitárius zónát ért izraeli légitámadás a Gázai övezetben, legalább negyven ember meghalt


Palesztin nő az izraeli légitámadás helyszínén 2024. szeptember 10-én
Palesztin nő az izraeli légitámadás helyszínén 2024. szeptember 10-én

A zsúfolt sátorvárost érő légicsapásban legalább negyven ember életét vesztette, hatvan másik pedig megsebesült helyi tisztségviselők szerint. Izrael közölte, hogy a célpont a Hamász terrorszervezet fegyvereseinek egyik központja volt.

Ez volt az eddigi leghalálosabb izraeli légitámadás a palesztin enklávé déli részében található al-Mavaszi humanitárius zónában, ahova emberek százezrei menekültek a harcok elől. A katasztrófavédelem arról számolt be, hogy negyven holttestet találtak, de a keresés tart még a romok alatt. A Gázát uraló iszlamista szélsőségesek irányítása alatt működő hatóságok tájékoztatása szerint a csapásnak teljes családok is áldozatul estek.

Ehhez kapcsolódóan: Tömeges sztrájk és tiltakozások keretében követelnek túszalkut Izraelben

A helyszíni tudósításokban három nagy krátert mutattak a helyszínen, ahol jelenleg is tart a kutatás esetleges túlélők után. Az emberek éjszaka kézzel és kerti szerszámokkal próbálták átfésülni a romokat, a mobiltelefonjukkal világítva.

A déli Rafahból elmenekült Attaf al-Sár elmondta, hogy a rakéták épp éjfél után csapódtak be, és tüzet okoztak. „Embereket temetett el a homok. Testrészenként kerültek elő” – fogalmazott.

Újabb izraeli túszt szabadítottak ki a Gázai övezetből
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:28 0:00

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a Hamász fegyvereseinek egyik parancsnoki központját támadták precíziós lövedékeket és légi megfigyelést használva a civil áldozatok elkerülése érdekében. „A gázai terrorcsoportok továbbra is rendszeresen polgári és humanitárius létesítményeket használnak izraeliek elleni terrorakciókhoz” – írták a kiadott közleményben.

A terrorszervezet tagadta, hogy a tagjai jelen lettek volna a térségben. Egyik fél sem mutatott be bizonyítékot állítása alátámasztására.

Izrael azután indított háborút Gázában, hogy szélsőséges fegyveresek a határkerítésen áttörve október 7-én mintegy 1200 embert megöltek és körülbelül 250 túszt ejtettek. A pusztító hadműveletek nyomán a 2,3 milliós helyi lakosság kilencven százaléka lakóhelye elhagyására kényszerült. A gázai egészségügyi hatóságok szerint a halálos áldozatok száma már átlépte a negyvenezret, a nagy részük civil.

Izrael többször leszögezte, hogy mindent megtesz a civil életek megóvása érdekében, és azzal vádolta a Hamászt, hogy élő pajzsként használja a polgári lakosságot, amikor a sűrűn lakott területeken harcol, ahol egész labirintust épített ki alagutakból, bunkerekből, rakétavetőkből és mesterlövészállásokból.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG