Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ismét a Balásy Gyula érdekeltségébe tartozó cégekkel szerződött a Diákhitel Központ


Ezúttal 174 millió forintra szerződtek a New Land Mediával és a Lounge Designnal. Korábban Magyar Péter vezette a Diákhitel Központ Zrt.-t. A Partizánnak adott interjúban februárban beszélt arról, hogy többszörösen túlárazott szerződéseket kellett kötnie a két céggel.

Az új szerződést a zrt. közzétételi listája szerint 2024. május 16-án kötötték meg, tárgyként egyszerűen csak egyéb szolgáltatást adtak meg – pontosan úgy, mint korábban. A friss szerződés hatálya 2025. február 28-ig tart – írja a hvg.hu.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) 2024. második negyedéves megbízásait tartalmazó közbeszerzési hirdetményben is megtalálható megállapodás szerint a tárgy „a Diákhitel Központ Zrt. 2024. évi kommunikációs tevékenységével és médiakampányaival összefüggő komplex kommunikációs feladatok ellátása”.

A Balásy-cégek fő feladatai ezúttal:

  • kreatív koncepcióalkotás, szövegírás és grafikai tervezés
  • nyomdai szolgáltatások
  • fotózás, videófelvétel-készítés – rendezvénydokumentálás
  • film- és rádióreklám gyártása, televíziótechnika
  • marketing- és dekorációs elemek gyártása
  • online ügynökségi feladatok
  • utazás, szállítás, egyéb logisztikai szolgáltatások

Magyar Péter arról is beszélt februárban a Partizánnak, hogy az állami cégek csak a központi közbeszerzést megnyerő cégekkel szerződhetnek kommunikációs feladatokra, gyakran a piaci ár többszöröséért.

A Szabad Európa több cikkben is foglalkozott Balásy Gyula cégcsoportjával, a Lounge Csoporttal, illetve azzal, hogy az utóbbi években két tagja, a New Land Media és a Lounge Design nyeri el szinte az összes állami kommunikációs és rendezvényszervezési feladatot.

Balásy Gyula cégei százmilliárdos nagyságrendű bevételt könyvelhetnek el, a legnagyobb árbevételű és nyereségű kommunikációs cégcsoporttá nőtték ki magukat. Azt, hogy miként működik a Balásy-féle modell, tényfeltáró cikkben mutattuk be.

Cikkünk megjelenése után a DK-s Vadai Ágnes kérdezte a legfőbb ügyészt egyebek között arról, indult-e vizsgálat a cikkünkben szereplő információk alapján, voltak-e már kihallgatások, és mikor várható az ügyészség részéről érdemi szakmai döntés.

A legfőbb ügyészi válaszból áprilisban az derült ki, hogy a hivatkozott szerződések kapcsán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt rendelt el nyomozást.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG