Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Joe Biden ígéretet tett a demokrácia és Ukrajna védelmére elnöksége utolsó hónapjaiban


Joe Biden beszéde
Joe Biden beszéde

Ez volt az amerikai elnök első nyilvánosság előtti megszólalása, amióta hosszas hezitálás után múlt hétvégén bejelentette visszalépését a választási versenytől.

Joe Biden elnökjelöltsége feladásával kapcsolatban azt mondta, hogy ideje volt félretenni személyes ambícióit, és átadni a helyet egy új nemzedéknek.

Szavai szerint a jelenlegi alelnök, Kamala Harris – akit támogatásáról biztosított – a Fehér Házban is azon dolgozna, hogy az Egyesült Államok „erős, biztonságos és a szabad világ vezetője maradjon”.

Az elnök, akinek mandátuma hivatalosan 2025. január 20-án jár le, kijelentette, hogy mivel az Egyesült Államok fordulóponthoz érkezett, az 59 éves Harris a legalkalmasabb arra, hogy induljon a választáson, ahol „Amerika lelke a tét”.

Új fordulatot jelenthet Biden visszalépése
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:20 0:00

Kitért arra is, hogy több mint egy évtizede ő az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki visszalépett pártja jelöltségétől, noha szerinte az utóbbi évek során felmutatott eredmények tükrében érdemes lenne a második mandátumra.

„Úgy ítéltem meg, hogy a legjobb megoldás, ha átadom a stafétát az újabb generációnak. Ez a legjobb módja annak, hogy egyesítsük nemzetünket” – mondta.

„Tudom, hogy a közéletben szerzett sokéves tapasztalatnak megvan a helye és az ideje, viszont megvan a helye és ideje a friss hangoknak, igen, a fiatalabb hangoknak is; és ez a hely és idő most van” – húzta alá.

„Továbbra is össze fogunk fogni egy büszke nemzetekből álló koalíciót, hogy közösen megakadályozzuk Vlagyimir Putyint abban, hogy elfoglalja Ukrajnát, és még nagyobb kárt okozzon. Meg fogjuk erősíteni a NATO-t, erősebbé és egységesebbé fogom tenni, mint bármikor történelmünk során” – szögezte le.

Donald Trump republikánus elnökjelölt, aki politikai pályafutása alatt többször méltatott tekintélyelvű külföldi vezetőket, számos alkalommal bírálta az Ukrajnának nyújtott katonai és gazdasági támogatást. Az amerikai segítségnyújtást az orosz agresszióval szemben alelnökjelöltje, J. D. Vance is élesen ellenzi.

Ezzel szemben Biden és Harris határozottan támogatja Ukrajna harcát Oroszországgal szemben.

„Az a nagyszerű Amerikában, hogy itt nem királyok és diktátorok uralkodnak, hanem a nép. A történelem az önök kezében van. A hatalom az önök kezében van. Amerika eszméje az önök kezében van” – zárta beszédét Biden.

Trump, aki mostantól az ország történetének legidősebb elnökjelöltje, azonnal nekitámadt Bidennek a közösségi médiában, ahol azt írta, hogy a beszéd nagyon rossz és alig érthető volt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG