Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jogsértő módon záratta be a kormányhivatal Iványi Gáborék iskoláit


Iványi Gábor metodista lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke beszédet mond az Oktogonnál 2023. október 23-án
Iványi Gábor metodista lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke beszédet mond az Oktogonnál 2023. október 23-án

A Fővárosi Törvényszék a két fővárosi iskola esetében felfüggesztette a fővárosi kormányhivatal határozatát, amely lényegében bezáratta a két intézményt. Ennek ellenére mégsem indulhat újra az oktatás, mert időközben olyan helyzetet kényszerítettek ki a hatóságok, hogy ez több okból is lehetetlenné vált. Közben az MVM közölte, ha szeptember 18-ig nem rendezik a tartozásukat, másnap felmondja a szerződést.

A Fővárosi Törvényszék helyt adott az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) azonnali jogvédelemi kérelmének, és elrendelte a budapesti Wesley Kincsei és a MÁV-telepi Wesley-iskola esetében a keresetlevél benyújtásának halasztó hatályát a kormányhivatal határozatának végrehajtására – közölte a MET.

Közben azonban kötelezték őket, hogy az összes gyereket kiírassák, a tanároknak felmondtak, vagyis lényegében fel kellett számolniuk az intézményeket, ezért hiába az azonnali jogvédelem, a bezáratott iskolákat nem tudják ebben a félévben újranyitni – mondta a Szabad Európának Vajay Zsófia, a MET kommunikációs vezetője.

A következő félévben is csak akkor tudnak elindulni, ha addig sikerül megállapodni a NAV-val és a Magyar Államkincstárral (MÁK) a nekik járó normatíva kifizetéséről, hogy finanszírozni tudják az iskolák működését – tette hozzá.

Mint mondta, a Fővárosi Törvényszék egyértelműen elismerte, hogy sérültek a gyerekek és szüleik jogai, a kormányhivatal ezeket nem vette figyelembe, amikor bezáratta az iskolákat.

„Az az abszurd helyzet alakult ki, hogy a bíróság döntése értelmében az iskolákat felfüggesztő határozat nem érvényes, vagyis újranyithatnánk az intézményeket, ám ez lehetetlenné vált az időközben kikényszerített lépések miatt. Meg kellett szüntetni a tanulók jogviszonyát, a tanárok megkapták a felmondásukat. A gyerekeket a szülők kénytelenek voltak beíratni másik iskolába, amelyek többségében a speciális nevelési igényű tanulók nem kapnak megfelelő oktatást, ezért könnyen lehet, hogy lemorzsolódnak. Többen olyan intézményekbe kerültek, ahol oktatásukhoz nincs megfelelő szakember” – fogalmazott Vajay Zsófia.

A másik nagy probléma, hogy ha még jogilag lehetséges is lenne visszacsinálni az eredeti állapotot, az iskolák további működtetésének finanszírozását is ellehetetlenítették. A Magyar Államkincstár a még működő iskoláik esetében is leállította a normatíva kifizetését, arra hivatkozva, hogy a tartozások miatt a NAV a finanszírozásra szánt pénzt is elvonja az intézményektől a törlesztéshez, ezért inkább nem is utalnak – mondta a MET kommunikációs vezetője.

Felelősen ilyen helyzetben nem tudják azt mondani a volt tanáraiknak és a diákjaik szüleinek, hogy jöjjenek vissza – tette hozzá.

A MÁK által fizetett normatívából idén az első nyolc hónapban ötből egy fillér sem jutott el hozzájuk, a fennmaradó háromban pedig csak a pénz húsz százaléka. A többi a NAV-hoz került. Havi 150 millió forint járna a közoktatási intézményeiknek. Ha nem lettek volna az egyházi egyszázalékos felajánlások, akkor már az előző félévet sem tudták volna finanszírozni, dolgozóik így is töredék fizetéseket kaptak – ismertette a helyzetet a kommunikációs vezető.

Egy peres eljárásban szeretnék véglegesen érvényteleníteni a felfüggesztő határozatokat, ennek megindításához meg kellett várniuk az azonnali jogvédelemről szóló döntést, amit még megtámadhat a fővárosi kormányhivatal, bár közleményük szerint tiszteletben tartják a bíróság döntését. Ez azonban nem zárja ki, hogy fellebbezést nyújtsanak be, ami tovább húzza az azonnali jogvédelem ügyét, és a per csak ezután indulhat meg – magyarázta.

Ehhez kapcsolóan: Iványi Gábor: Már tíz éve szóltak, hogy adjam át az intézményeinket ingyen, különben baj lesz

A kormányhivatal tiszteletben tartja a bíróság döntését

A fővárosi kormányhivatal közleménye szerint tiszteletben tartja a Fővárosi Törvényszék döntését, amely helyt adott a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség azonnali jogvédelmi kérvényének.

„Az érintett oktatási és nevelési intézmények bezárásának indokai továbbra is fennállnak, ezért a tanulók biztonságos oktatása, nevelése nem biztosított. A felhalmozott több tíz milliós tartozások továbbra is ellehetetlenítik az intézmények működésképességét és az állami támogatásokhoz való hozzáférését, fizetésképtelenséget okozva. A felhalmozott közműtartozások miatt ezekben az intézményekben a gyerekek víz-, villany- és fűtésszolgáltatás nélkül maradhatnak” – olvasható a közleményben.

A kormányhivatal szerint minden érintett tanuló számára rendelkezésre áll hely az állami iskolákban, túlnyomó többségük már el is helyezkedett más intézményekben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a fővárosi kormányhivatal a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium és a MÁV-telepi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium engedélyét vonta vissza, háromszáz budapesti diáknak és a szüleiknek három munkanapjuk volt a tanévkezdés előtt új iskolát találni.

A MET két fővárosi intézménye mellett a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumot is bezáratta a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal. Ebben az esetben is beadtak keresetet azonnali jogvédelemre, ebben az ügyben még nem döntött a bíróság.

Ehhez kapcsolódóan: Harminchat iskolába próbálták beíratni az autista kisfiút, de sehova nem vették fel

Az MVM lekapcsolhatja a gázt a Dankó utcai központban

Az MVM arról értesítette a MET-et, hogy ha szerdáig nem fizeti meg a 82,5 millió forintos gázszámlatartozást, akkor csütörtöki hatállyal felmondja a gázszolgáltatási szerződést a Dankó utca 11.-ben, a MET központi épületében, ahol főiskola, kollégium és népkonyha üzemel – mondta Vajay Zsófia.

Mivel a MET-nek az adományokon kívül már nincs semmilyen bevétele, ezért részletfizetési kérelmet nyújtott be. 2025 márciusától havi egymillió forintos részletekben tudják megkezdeni a törlesztést, hiszen csak jövő év elején kapják meg az egyháznak felajánlott egyszázalékos támogatást.

Ha nem fogadják be a kérelmet, bármikor leszerelhetik a gázórát a Dankó utca 11.-ben. Ez pedig azzal jár, hogy az ottani népkonyha nem tud üzemelni, és akkor több száz ember, köztük hajléktalanok nem jutnak hozzá meleg ételhez.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG