Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kamala Harris Donald Trumpnak: Mondja a szemembe, és álljon ki vitára!


Kamala Harris kampánygyűlése Atlantában 2024. július 30-án
Kamala Harris kampánygyűlése Atlantában 2024. július 30-án

Kamala Harris jelenlegi amerikai alelnök telt házas, lármás atlantai kampánygyűlésén hangsúlyozta, hogy győzelemre készül a novemberi választáson, illetve riválisán, Donald Trumpon gúnyolódott, aki még hezitál, hogy részt vegyen-e a közelgő elnökjelölti vitán.

„Változóban van a momentum a versenyben. Vannak jelei annak, hogy ezt Donald Trump is érzi” – mondta Kamala Harris, aki Joe Biden elnök hosszas hezitálás után bejelentett visszalépését követően vált várható demokrata párti jelöltté.

Alig több mint egy héttel ezelőtt Georgia állam kicsúszni látszott a Demokrata Párt kezéből, miután Joe Biden kampánya inkább a középnyugati térségre kívánta helyezni a fókuszt a déli helyett. A visszalépés nyomán a párt azonban ismét nagyobb reményeket fűz más ingaállamokhoz is.

Biden az előző, 2020-as választáson épp Georgiában érte el legszűkebb arányú győzelmét, most pedig Harris összehozott egy olyan eseményt, amely eddig inkább Trumpra volt jellemző: rengetegen vettek részt a kampánygyűlésén, a tömeg hangos volt, a résztvevők a nevét skandálták, miközben republikánus riválisát és az alelnökjelöltjét, J. D. Vance-et gúnyolta, „politikájukat visszamaradottnak, elavultnak és veszélyesnek” nevezve.

Trump korábban azt mondta, hogy kiállna egy vitára Harrisszel, azóta viszont valamelyest visszatáncolt. Legutóbb már megkérdőjelezte az értelmét, és arról beszélt, hogy „valószínűleg vitázni fog (…) de azt is meg tudná indokolni, hogy miért ne tegye”.

Harris erre is reagált. „Szóval nem fog velem vitázni, de neki és a társának is sok a mondanivalója rólam (…) Amúgy nem találják bizonyos dolgaikat egyszerűen hátborzongatónak?” – tette fel a kérdést az egybegyűlteknek.

„Nos, Donald, nagyon remélem, hogy meggondolod magad. Találkozzunk a vitán! Mert ahogy mondani szokták, ha akarsz valamit mondani, mondd a szemembe!” – üzente Trumpnak, aki azt javasolta, hogy a szeptember 10-re tervezett vitát az általa Fake Newsnak nevezett ABC Newsról tegyék át egy másik csatornára.

Kamala Harris hivatalosan még nem nyerte el a Demokrata Párt elnökjelöltségét, azonban jelenleg ő az egyetlen induló, aki megfelel a követelményeknek. A jóváhagyás jövő hét elején várható, ahogy ekkor kerülhet sor alelnökjelöltje bejelentésére is. Ezután a páros hétállomásos körútra indul az úgynevezett csatatérállamokban, amelyekben nem lehet szinte biztosan előre tudni a végeredményt.

Ehhez kapcsolódóan: Kamala Harris összegyűjtötte a delegáltak többségének támogatását a jelöltséghez

Kedden a Georgia Állami Egyetem körülbelül nyolcezer férőhelyes sportcsarnoka zsúfolásig megtelt az amerikai alelnök támogatóival, akik táblákat tartottak a magasba, és a kampány zenéjére táncoltak. Ilyen hangulat tíz nappal ezelőtt elképzelhetetlen volt, amikor még a Demokrata Párton belül is arról folyt a vita, hogy versenyben marad-e a 81 éves Biden.

Harris azzal kezdte, hogy korábbi kaliforniai ügyészi munkájáról beszélt, élesen szembeállítva Trump büntetőügyeivel és botrányaival. Határozottan kiállt a jelenlegi adminisztráció eredményei mellett, illetve leszögezte, hogy az abortuszhoz fűződő jogok helyreállításán fog dolgozni.

„Amerika már korábban is próbálkozott ezekkel a sikertelen politikákkal. Nem megyünk vissza. Nem megyünk vissza” – hangoztatta.

Az államot kormányzó republikánusok szerint Biden bezuhant népszerűsége, az áremelkedés, valamint a bevándorlás miatti aggodalom is Harris ellen fordítja a helyi közvéleményt, de elismerték, hogy a helyzet inkább a 2020-as állapothoz hasonlít, amikor Biden 0,25 százalékponttal nyert Trumppal szemben.

„Trump győzelemre készült Georgiában. Vége volt – húzta alá Brian Robinson republikánus tanácsadó. – Mostanra azonban a demokratáknak lett esélyük az újrakezdésre” – tette hozzá.

Ettől feltehetőleg nem függetlenül Trump bejelentette, hogy e hét szombaton ő is Atlantába utazik, és ugyanabban a sportarénában tart nagygyűlést, mint Harris.

Karoline Leavitt, a Trump-kampány szóvivője úgy vélekedett, hogy Harris „éppoly gyenge, bukott és inkompetens”, mint Biden. Kiemelte, hogy az alelnöknek magyarázatot kell adnia arra is, miért állt ki az utóbbi évek folyamán a kormányzat olyan intézkedései mellett, amelyek „ártottak a dolgozó családoknak Georgiában”.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG