Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kanada szerint népirtás az, amit az ujgurokkal művel Kína


 Az ujgur kisebbség tagjai arcmaszkban várnak a vonatra Kantonban (Guangzhou) 2020. február 12-én.
Az ujgur kisebbség tagjai arcmaszkban várnak a vonatra Kantonban (Guangzhou) 2020. február 12-én.

A kanadai parlament alsóháza megszavazta, hogy népirtásnak minősítsék azt a bánásmódot, amelyet Peking alkalmaz az ujgurokkal szemben. Kína néhány órával korábban azt állította, hogy a kisebbségi népcsoport kezelése "fényes példája" az emberi jogok fejlődésének.

Az indítványt, amely szerint a kínai ujgurok "népirtás alanyai voltak és azok ma is", egyhangúlag fogadták el hétfőn. A kanadai parlament azt a kiegészítést is megszavazta, amely arra hív fel, hogy a 2022-es pekingi olimpiát máshol rendezzék meg, ha folytatódik a brutális bánásmód az ujgurokkal szemben.

Kína és Kanada között az elmúlt években egyre feszültebb a viszony, ez a lépés vélhetően tovább növeli Peking haragját.

Justin Trudeau kormányfő a múlt héten azt mondta, hogy szignifikáns jelentések érkeztek a durva bánásmódról Hszincsiangból, ahol jogvédő csoportok szerint legkevesebb 1 millió ujgur és más, főleg muzulmán kisebbségi csoportokhoz tartozó embert zártak táborokba.

Az egyre növekvő kanadai igény a fellépésre más nyugati országok vádjait visszhangozza az emberi jogok kínai helyzetét illetően. Az Egyesült Államok már szintén használta a népirtás kifejezést az ujgurokkal szembeni bánásmód leírására.

Peking szerint szó sincs népirtásról, a terrorellenes harc hívta életre a táborokat

Kínát feldühítik az ilyen megjegyzések, szerinte Hszincsiang ügye belügy, Peking visszautasítja a rossz bánásmód vádját. Azt állítja, hogy a táborokban szakmai felkészítés folyik az iszlám szélsőségesek elleni harcra.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Wang Wenbin ma azt mondta, hogy a kanadai lépés "nem tiszteli a tényeket és a józan észt". Hozzátette: Peking diplomáciai vonalon erőteljesen tiltakozik ellene.

Cong Pei-vu, Kína ottawai nagykövete visszautasítja a népirtás vádját. "A nyugati országok nincsenek abban a helyzetben, hogy megmondják, hogyan áll az emberi jogok helyzete Kínában" - mondta egy interjúban még a szavazás előtt. "Egyáltalán nincs úgynevezett népirtás Hszincsiangban."

Hétfőn a kínai külügyminiszter, Vang Ji arról beszélt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának Genfben, hogy az ujgurok és más kisebbségek tagjai Hszincsiangban vallásszabadságot és munkaügyi jogokat élveznek. A kínai emberi jogok fejlődésének "fényes példájaként" írta le az ottani nemzeti kisebbségek kezelését. Szerinte Hszincsiangban a társadalmi stabilitás és egészséges fejlődés folyik, négy éve bármiféle "terrorcselekmény" nélkül. Hozzátette, hogy 24 ezer mecset működését engedik a tartományban.

"Ezek az alapvető tények mutatják, hogy soha nem volt úgynevezett népirtás, kényszermunka vagy vallási elnyomás Hszincsiangban" - mondta Wang.

XS
SM
MD
LG