Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kilépési hullámot indított el az LMP hétvégi tisztújítása


Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án
Keresztes László Lóránt, az LMP képviselője azonnali kérdést tesz fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án

A szombati kongresszus után először Schmuck Erzsébet társelnök és Vágó Gábor jelentette be távozását, majd Keresztes László Lóránt is közölte, hogy 14 és fél év után otthagyja a pártot, amelynek vezetéséből tavaly távozott.

A tisztújításon újraválasztották a párt társelnökének Ungár Pétert, a párt másik társelnöke Szabó-Kellner Katalin, az elnökség tagja Baloghné Bartus Viktória, Hohn Krisztina, Kanász-Nagy Máté és Tóth Áron lett. Az elnökség mandátuma kéz évre szól, így a 2026-os országgyűlési választásokra való felkészülést és a 2026-os kampányt is a most megválasztott elnökség fogja levezényelni.

Schmuck Erzsébet szombaton azzal indokolta kilépését, hogy „ez a párt már nem zöldpárt, és ellenzéki pártként is megsemmisült. Ezt a pártot Ungár Péter teljesen leuralta.” A politikus, aki 15 év után hagyta ott az ellenzéki pártot, arról is írt Facebook-posztjában, hogy szerinte Ungár Péter kezdeményezésére a párt dupla vagy semmit játszott Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltségével, és veszített. Schmuck Erzsébet úgy fogalmaz: „Az utolsó két nap, amikor Bayer Zsolt és vezető fideszes politikusok kampányoltak Vitézy mellett, számomra rémálom volt. Az LMP mint ellenzéki párt ezzel megsemmisült.”

Schmuck Erzsébet emlékeztetett arra, hogy a szavazatok mindössze 0,87 százalékát kapta az LMP az Ungár Péter vezette EP-listára, de – mint fogalmaz – ebből semmilyen következtetést nem vont le sem a párt, sem Ungár Péter.

Keresztes László Lóránt szintén elfogadhatatlannak tartja, hogy a pártvezetés a választás után nem vállalta a felelősséget az eredményért. Arról írt a Facebookon, hogy számára a szombati tisztújítást követően bizonyossá vált, hogy a szembenézés nem is fog megtörténni. A politikus úgy fogalmazott, hogy nem akar a tagja maradni egy játékszerré züllesztett, a zöldpolitikától eltávolodó és öncélúvá váló pártnak.

A pártalapító Vágó Gábor azt írta, hogy először csak érzelmileg távolodott el a párttól, aztán elfelejtett kilépni, majd azt is, hogy párttag. „Arra aztán várhattam, hogy engem is majd kizár az etikai bizottság. Úgy látszik, már az sem működik úgy, mint valaha. Ezért most már tényleg kilépek az LMP-ből.”

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG