Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kik a közelgő választás főbb szereplői az Egyesült Királyságban?


A Munkáspárt vezetője, Keir Starmer és a Konzervatív Pártot vezető Rishi Sunak miniszterelnök televíziós vitája Manchesterben 2024. június 5-én
A Munkáspárt vezetője, Keir Starmer és a Konzervatív Pártot vezető Rishi Sunak miniszterelnök televíziós vitája Manchesterben 2024. június 5-én

Nagy-Britanniában szavazópolgárok milliói járulnak az urnákhoz csütörtökön, hogy új alsóházat és új kormányt válasszanak.

Összesen 650 képviselőt választanak meg, akik ugyanennyi választókerületet képviselnek, és a legtöbb törvényhozót adó párt vezetője lesz a miniszterelnök.

Rishi Sunak kormányfő konzervatívjai várhatóan vereséget szenvednek a fő ellenzéki párttól, a balközép Munkáspárttól, miután tizennégy évig voltak hatalmon öt különböző miniszterelnök alatt.

A konzervatívok és a Munkáspárt uralja hagyományosan a brit politikát az Egyesült Királyság első befutós választási rendszerében, amely megnehezíti a kisebb pártoknak, hogy parlamenti képviselethez jussanak.

Az indulók között vannak mások mellett a Liberális Demokraták, a Reformáljuk Meg az Egyesült Királyságot, a Skót Nemzeti Párt és a Zöldek is.

Vessünk egy pillantást a pártokra, arra, hogy kik vezetik őket, és mit ígérnek.

A konzervatívok

Ki a vezetőjük? Rishi Sunak miniszterelnök.

A 44 éves Sunak 2022 októberében került hatalomra, amikor Liz Truss rövid ideig tartó miniszterelnöksége után megörökölte a konzervatív pártot és hozzá a felbolydult gazdaságot. Az oxfordi diplomás, egykori Goldman Sachs fedezeti alapkezelő Nagy-Britannia első színes bőrű vezetője és első hindu miniszterelnöke lett. Sunak hangsúlyozza, hogy ő az, aki egyenesbe hozta a hajót, uralja a helyzetet, ám bírálói szerint nem rendelkezik politikai ítélőképességgel, és nincs kapcsolata a hétköznapi szavazókkal.

Hány mandátumot szereztek a legutóbbi választáson? 365-öt.

Mit ígérnek? Erősebb gazdaság megteremtését és az adók csökkentését évi mintegy 17 milliárd fonttal. A közegészségügyi kiadások inflációt meghaladó növelését és a védelmi kiadások feltornászását a GDP 2,5 százalékára 2030-ig. A párt szerint ezt az adóelkerülés szigorításából származó megtakarításokból és a jóléti kiadások visszafogásából fedezik majd. A párt azt is ígéri, hogy korlátozza a bevándorlók számát és Ruandába toloncol néhány menedékkérőt.

Munkáspárt

Ki a vezetőjük? Keir Starmer.

A 61 éves ügyvéd, Anglia és Wales korábbi főügyésze a legesélyesebb jelenleg arra, hogy Nagy-Britannia következő vezetője legyen. A centrista és pragmatikus Starmer keményen dolgozott azért, hogy pártját eltérítse elődje, Jeremy Corbyn leplezetlenebb szocialista politikájától, és felszámolja a belső törésvonalakat. Bírálói nem találják eléggé izgalmasnak és ambiciózusnak, ám vezetése alatt megnőtt a Munkáspárt népszerűsége.

Hány mandátumot szereztek a legutóbbi választáson? 202-t.

Mit ígérnek? A vagyonteremtés előmozdítását, a befektetések ösztönzését és a brit infrastruktúra, például a vasutak fejlesztését egy tízéves infrastruktúra-stratégia keretében. Állami tulajdonban lévő tisztaenergia-vállalat létrehozását az energiabiztonság növelése érdekében, amit az olaj- és gázipari óriásokra kivetett rendkívüli adóból fizetnének. A magániskolák megadóztatását azért, hogy új tanárok ezreit vehessék fel az állami iskolákba. A rekordmagas várakozási idő csökkentését a népegészségügyben.

Liberális demokraták

Ki a vezetőjük? Ed Davey.

Az 58 éves Davey-t először 1997-ben választották be a parlamentbe. Az egykori közgazdász-kutató 2012 és 2015 között a kormány energiaügyi és klímaváltozási minisztereként dolgozott egy konzervatív–liberális–demokrata koalíció alatt. Davey 2019-ben lett a baloldali liberális demokraták vezetője, és kevéssé volt közismert egészen a mostani kampányig, amikor is több őrült mutatvánnyal – köztük bungee jumpinggal – került a címlapokra. Az utóbbival arra bátorította a szavazókat, hogy higgyenek benne, és tegyenek „egy ugrást az ismeretlenbe”.

Hány mandátumot szereztek a legutóbbi választáson? 11-et.

Mit ígérnek? Nagy-Britannia túlterhelt egészségügyi és szociális ellátórendszerének javítását, beleértve az ingyenes otthon ápolás bevezetését. Befektetést a megújuló energiába és a lakások szigetelésébe. A szennyvízkezelő társaságok működésének szigorítását. A szavazási korhatár 16 évre csökkentését. Újbóli csatlakozást az Európai Unió egységes piacához.

Reformáljuk meg az Egyesült Királyságot

Ki a vezetőjük? Nigel Farage.

Farage, aki büszke arra, hogy képes zavart kelteni a brit politikában, komoly fejfájást okoz a konzervatívoknak, amióta bejelentette, hogy indul a választáson. A hatvanéves populista politikus régóta megosztja a közvéleményt migránsellenes retorikájával és euroszkeptikus álláspontjával. A brexit kulcstámogatójaként Farage sok kiábrándult konzervatív szavazót csábított magához azzal az ígérettel, hogy csökkenti a bevándorlást, és a brit értékekre összpontosít. Farage hétszer indult parlamenti választáson, de soha nem nyert.

Hány mandátumot szereztek a legutóbbi választáson? Egyet sem – bár a párt idén szert tett első képviselőjére, amikor Lee Anderson, a Konzervatív Párt volt alelnöke átállt hozzájuk.

Mit ígérnek? Minden „nem létfontosságú migráció” befagyasztását és a külföldi diákok eltiltását attól, hogy magukkal vigyék eltartott családtagjaikat Nagy-Britanniába. Kilépést Az emberi jogok európai egyezményéből, hogy a menedékkérőket a bíróságok beavatkozása nélkül lehessen kitoloncolni. Az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését célzó nettó nulla célok eltörlését az energiaszámlák csökkentése érdekében.

Készült az AP összefoglalójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG