Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kilakoltatott kárpátaljaiak – nyolcvanan a teraszon, a többiek az utcán éjszakáztak


Két kisgyermek alszik az utcán 2024. augusztus 22-én, miután a családjukat előző nap kilakoltatták a házból, ahol menekültként lakhattak eddig a Komárom-Esztergom vármegyei Kocson
Két kisgyermek alszik az utcán 2024. augusztus 22-én, miután a családjukat előző nap kilakoltatták a házból, ahol menekültként lakhattak eddig a Komárom-Esztergom vármegyei Kocson

Több családot, főleg a gyerekeket visszaengedte a ház teraszára az a vállalkozó, akitől eddig támogatottan bérelték a lakást a szerdán utcára tett kárpátaljai menekültek. Reggel 4 óra óta ismét az utcán vannak, és nem akarnak elmenni – monda a Szabad Európának Szécsi Magdolna, a Civil Kollégium Alapítvány esélyegyenlőségi szakértője, aki ott van a Komárom-Esztergom vármegyei Kocson.

A kormányrendelet megjelenése óta folyamatosan jeleztük a pártoknak, civil szervezeteknek a problémát, reméltük, hogy lesz valamilyen megoldás. Egy jogállamban ez nem történhetne meg – mondta Szécsi Magdolna.

Beszámolója szerint a Kocson utcára tett emberek főként egyedülálló, többgyermekes nők, kárpátaljai romák, akik nem akarnak hazamenni. Ukrajnában embertelen körülmények között, sátortáborokban éltek az erdőben, a szeméttelepről étkeztek, a gyerekek nem jártak iskolába, a felnőttek többsége írástudatlan. Esélyük sem volt, hogy bekerüljenek a munkaerőpiacra – tette hozzá.

2022 februárjában indultak el otthonról, a legkisebbek már itt születtek, de még az ukrán papírokat sem sikerült beszerezni számukra.

Itt az elmúlt években elkezdtek beilleszkedni, a gyerekeiket iskolába, óvodába járatták, többen elhelyezkedtek és legalább négy órában dolgoztak. A támogatott lakhatás mellett családi pótlékot és létfenntartási támogatást kaptak, nagyjából hatvan-hetvenezer forintból éltek havonta, nem tudnak piaci alapon albérletet fizetni.

Galériánk a Kocson kilakoltatott menekültekről: Nyolcvan gyerek van a kárpátaljai menekültek között, akiket kilakoltattak a kormány rendeletmódosítása miatt

Amikor arról kérdeztük, mire számítanak a következő órákban, Szécsi Magdolna azt mondta: a hatóságok eddig nagyon emberségesen viselkedtek velük, ahogyan a korábbi szállásadó is. Hozzátette: nem tudja, milyen megoldás születhet, annyi bizonyos, hogy ezek az emberek nem akarnak innen elmenni.

Mint beszámoltunk róla, augusztus 21-én százhúsz ukrajnai menekültet tettek utcára a Komárom-Esztergom vármegyei Kocson. Kárpátaljai nőkről és gyermekekről van szó, akik eddig az állam által támogatott magánszálláson kaptak elhelyezést, szerda reggel azonban kilakoltatták őket. Egy rendeletmódosítás miatt ugyanis augusztus 21-től csak azok jogosultak szállásra az ukrajnai háború elől menekülők közül, akik „katonai műveletekkel közvetlenül érintett közigazgatási egységből” érkeztek. Minderről bővebben olvashat itt:

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG