Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az oroszbarát csapatok egyik tankja az Azovstal acélgyár közelében, Mariupolban 2022. május 5-én
Az oroszbarát csapatok egyik tankja az Azovstal acélgyár közelében, Mariupolban 2022. május 5-én

Újabb civileket evakuáltak alagutakon át a mariupoli acélgyárból

Magyarország további engedményeket kaphat az EU-s olajembargóval kapcsolatban, közben sajtóértesülés szerint Horvátország is felmentést kérhet. Szakértők nem tartják valószínűnek, hogy Putyin mozgósítást jelent be a győzelem napi ünnepségeken, május 9-én.

08:35 2022.05.02.

Megkezdték az Azovsztal acélmű területén rekedt civilek evakuálását

Elsőként mintegy száz civilt menekítettek ki. Orosz és ukrán ellenőrzés alatt álló területekre egyaránt szállítottak civileket, köztük gyermekeket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy a kimenekítettek egy nagy csoportja úton van Zaporizzsja felé, amelyet az ukrán erők ellenőriznek, Oroszország szerint pedig civilek tucatjai érkeztek az általa irányított Bezimenne faluba.

„Az első körülbelül százfős csoport már az ellenőrzött terület felé tart" – írta a Twitteren az ukrán elnök, hozzátéve, hogy hétfőn találkoznak velük Zaporizzzsjában. Mint írta, most az ENSZ-szel együtt azon dolgoznak, hogy a többi civilt evakuálják a mariupoli üzemből.

Miközben több tucatnyi embert kimentettek, több száz civil – köztük gyerekek – még mindig a bunkerekben vannak – idézte Denys Shleha, az ukrán nemzeti gárda képviselőjét vasárnap a Reuters. Hozzátette, hogy még legalább két ilyen evakuálási akcióra lesz szükség ahhoz, hogy mindenkit kiszabadítsanak.

08:43 2022.05.02.

Egy ultranacionalista ukrán szervezet feketelistájára került Orbán Viktor

A Hír TV ungvári tudósítója szerint a Mirotvorec (Béketeremtő) internetes oldalán a listán már több tízezer ember szerepel, olyan személyes adatokkal (születési dátum, útlevélszám, lakcím), amelyekhez szakértők szerint a honlap üzemeltetői, az ukrán belbiztonsági szervek közreműködése nélkül nem juthatnak hozzá.

A 24.hu beszámolója szerint a sokak által halállistának is nevezett adatbázis félelmet kelt a kárpátaljai magyarok körében, mert az ukrán ultranacionalisták folyamatosan töltik fel az általuk kettős állampolgároknak véltek személyes adatait is, főleg azokét, akik hivatalokban, intézményekben valamilyen tisztséget betöltenek.

A hírportál szerint a Mirotvorec már listázta Szijjártó Péter külügyminisztert, Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes EP-képviselőt, Brenzovics László KMKSZ elnököt és Várhelyi Olivér uniós biztost is.

09:03 2022.05.02.

A háború kiterjedésének veszélyére figyelmeztetett a bolgár elnök

Rumen Radev bolgár elnök vasárnap, a május elseje alkalmából tartott beszédében az MTI szerint úgy fogalmazott, „valós veszélye van annak, hogy ez a háború egész Európára átterjedhet, vagy akár világméretűvé is fajulhat". A politikus hazafias kötelességének nevezte elejét venni annak, hogy Bulgária belesodródjék az ukrajnai háborúba.

Az államfő kijelentésével ellentétben Kiril Petkov miniszterelnök fegyverszállítmányokat küldene Bulgáriából Ukrajnába. A kérdésben a liberális-szocialista négypárti kormánykoalícióban nincs egyetértés. A szocialisták a kormányból történő kilépéssel fenyegetnek, ha a többi koalíciós partner keresztülvinné a katonai segélyeket Kijevnek. A szófiai parlamentben a tervek szerint jövő szombaton dönt a lehetséges fegyverszállítmányok ügyében.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Rumen Radev bolgár elnök Szófiában 2022. április 20-án
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter és Rumen Radev bolgár elnök Szófiában 2022. április 20-án

09:48 2022.05.02.

London szerint az ukrajnai orosz csapatok negyede mára harcképtelenné vált

Az Ukrajnába vezényelt több mint százhúsz orosz taktikai zászlóalj-csoport (BTG) valószínűleg mintegy negyede mára különböző mértékben harcképtelenné vált – írta hétfői friss jelentésében a brit védelmi minisztérium.

A tárca arról számolt be, hogy ez a százhúsz BTG a teljes orosz haderő nagyjából 65 százalékát jelenti.

A brit hadsereg szerint a legelitebb orosz egységek, például a légideszant csapatok is rendkívül komoly veszteségeket szenvedtek.

„Valószínűleg évekbe fog telni, amíg Oroszország újraszervezi ezeket az erőket” – hangsúlyozták. (AP)

Az ukrán hadsereg által elfogott orosz tank Dnyipro közelében 2022. április 30-án
Az ukrán hadsereg által elfogott orosz tank Dnyipro közelében 2022. április 30-án

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG