Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítják az óbudai polgármestert


Kiss László a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2024. április 24-én
Kiss László a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2024. április 24-én

Hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítják a tegnap őrizetbe vett Kiss László óbudai polgármestert. A több szálon futó ügy régóta húzódik, az első gyanúsítottakat még márciusban vették őrizetbe. Kiss abszurdnak és politikai célúnak tartja az egészet, ügyvédje szerint a rendőrök nem találtak semmit a házkutatáson.

„Szerdán reggel kimentek érte, a lakásán házkutatást tartottak, annak semmilyen eredménye nem volt. Az irodájában is házkutatást tartottak, ott sem találtak semmit” – mondta a Népszavának Zamecsnik Péter, a szerdán őrizetbe vett óbudai polgármester, a DK-s Kiss László ügyvédje.

A lap szerint a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) három-négy oldalas gyanúsítást közölt a DK-s politikus védőjével.

Kiss Lászlót hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják

– írta a Magyar Nemzet. A nemrég nagy többséggel újraválasztott Kiss László polgármester júliusban arról beszélt a Jelennek, hogy szerinte minden elemében politikai célzatú az ügyészség eljárása.

Miről van szó?

Az egész még sok szálon fut, már jó ideje zajlik a nyomozás. A Szabad Európán másfél hónapja részletesen beszámoltunk az ügy főbb irányairól, amikor júniusban az óbudai MSZP vezetője, Czeglédy Gergő alpolgármester került letartóztatásba. Vállalkozói oldalról mások mellett a parkfenntartási bizniszből ismert Z. Zsoltot is bilincsben vitték el.

Összefoglalva: fiktív szerződéses, számlagyáras, parkolásos, parkfenntartásos ügyek sorozatáról van szó, amelyek során meghatározott – a Fideszhez és a baloldalhoz köthető – emberek egy olyan

bonyolult céghálót hoztak létre, amely kartellszerűen szerezte meg az önkormányzatok parkolási és parkfenntartási feladatait, és jelentősen túlárazva működtette.

A Magyar Nemzet szerint nemrég kiengedtek egy embert az ügy első gyanúsítottjai közül, ő vallhatott Kiss Lászlóra. Emiatt – vagy részben emiatt – dönthetett úgy az ügyészség, hogy kezdeményezi Kiss őrizetbe vételét.

Az óbudai önkormányzat szerda reggeli közleménye szerint Kiss László feljelentést tett amiatt, hogy a kormányközeli médiakiadványok rendszeresen részleteket közölnek állítólagos vallomásokból az ügyben, miközben például az óbuda-békásmegyeri önkormányzat semmilyen tájékoztatást nem kapott a nyomozó hatóságtól.

„A szivárogtatások miatt dr. Kiss László korábban feljelentést tett, hogy derüljön ki, az ügyészségtől származnak-e a propagandasajtóban megjelent állítások. Ebben az ügyben feljelentőként éppen a múlt héten hallgatta meg a polgármestert a rendőrség” – idézte az önkormányzati közleményt a Telex.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG