Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Házkutatás volt az óbudai polgármesternél, őrizetbe is vehették


Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a budapesti Szentlélek téren 2023. március 31-én
Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a budapesti Szentlélek téren 2023. március 31-én

Szerda reggel több helyszínre, köztük a III. kerületi önkormányzathoz szálltak ki a rendőrök. Sajtóhírek szerint Kiss László DK-s polgármesternél is házkutatást tartottak, pártelnöke szerint indokolatlanul őrizetbe is vették. Ez az az ügy lehet, amely kapcsán korábban megírtuk, hogy házkutatások és letartóztatások sújtanak egy vállalkozókból és baloldali budapesti politikusokból, jórészt a volt főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós egykori köréből álló társaságot.

Korrupciós bűncselekmények ügyében nyomoznak, ezért jelenleg több helyszínen – köztük a Budapest Főváros III. kerület – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatnál – „zajlanak eljárási cselekmények” – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szerda reggel.

A Magyar Hang információi szerint Kiss László óbudai polgármesternél is házkutatást tartottak az ügyben, szerda reggel be is vitték a nyomozók. Viszont a lap szerint a legközelebbi munkatársai sem tudták, hogy a rendőrök őrizetbe vették-e, vagy csak meghallgatásról volt szó.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke ezzel nagyjából egy időben arról posztolt a közösségi médiában, hogy – szerinte indokolatlanul, politikai okokból – őrizetbe vették Kiss Lászlót. „Őrizetbe venni egy kerület polgármesterét egy sok-sok hónapja tartó, sok-sok évvel ezelőtti ügyben zajló nyomozás során nyilvánvaló politikai provokáció és aljasság” – írta.

Hagyó-árvák, Tasnádi László és sok Zsolt

A Szabad Európán másfél hónapja részletesen beszámoltunk az ügy főbb irányairól, amikor júniusban az óbudai MSZP vezetője került letartóztatásba, vállalkozói oldalon pedig a parkfenntartási bizniszből ismert Z. Zsolt kezén kattant a bilincs.

Összefoglalva fiktív szerződéses, számlagyáras, parkolásos, parkfenntartásos ügyek sorozatáról van szó, amelyek során meghatározott – a Fideszhez és a baloldalhoz köthető – emberek egy olyan bonyolult céghálót hoztak létre, amely kartellszerűen szerezte meg az önkormányzatok parkolási és parkfenntartási feladatait, és jelentősen túlárazva működtette.

Az említett óbudai MSZP-s vezető Czeglédy Gergő alpolgármester, aki korábban Gajda Péter kispesti polgármester kabinetfőnöke, még korábban pedig Hagyó Miklós, Budapest volt főpolgármester-helyettesének titkárságvezetője volt.

Czeglédy a gyanú szerint azért kapott kenőpénzt, hogy biztosítsa egy reklámcég plakátjainak elhelyezését Óbudán. A vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezésére fiktív szerződéseket kötöttek több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A cégek a színlelt szerződésekben írt szolgáltatást a valóságban nem teljesítették, azzal kapcsolatban nem végeztek semmilyen tevékenységet; ez már a szerződések megkötésekor sem állt a felek szándékában.

Az óbudai önkormányzat akkor azt közölte, hogy „az önkormányzat minden egyes szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ez kizárja a jogszerűtlenséget és a fiktivitást”. Czeglédy alpolgármester mindenesetre jelen állás szerint október 20-ig letartóztatásban marad.

A Hang szerint az ügy érintettjei körében az terjedt el, hogy az egyik, még márciusban őrizetbe vett gyanúsított vádalkut kötött, ennek keretében vallott Kiss László polgármesterre.

Ehhez kapcsolódóan: Az EU szerint rendszerszintű problémák vannak a magyar közbeszerzéseknél, a GVH és Közbeszerzési Hatóság egymásra mutogat.

A nemrég nagy többséggel újraválasztott Kiss László júliusban arról beszélt a Jelennek, hogy szerinte minden elemében politikai célzatú az ügyészség eljárása.

„Ami az utóbbi kérdést illeti, ez a cégcsoport, igen, valóban tíz évre nyerte az üzemeltetés jogát még 2015-ben, és 2019-ben, amikor átvettem elődömtől a hivatalt, megvizsgáltattam jogászokkal, hogy egy ilyen, közbeszerzési eljáráson alapuló szerződést föl lehet-e mondani, s ha igen, hogyan. A felmondásnak olyan költségei lettek volna – sőt jelentős büntetést kellett volna fizetni –, amiket a kerület egész egyszerűen nem vállalhatott fel, úgyhogy kénytelenek voltunk más irányba elmozdulni, vagyis a szerződéshez kapcsolódó önkormányzati költségeket csökkenteni” – érvelt a lap azon kérdésére, hogy miért nem mondta fel a Bús Balázs alatt megkötött, az önkormányzat számára hátrányosnak tűnő parkolórendszer-üzemeltetési szerződést.

Kiss arról is panaszkodott a lapnak, hogy nem nagyon tudnak mit tenni, ha a közbeszerzéseiknél a jelentkezők valószínűsíthetően kartelleznek, így megkárosítják az adófizetőket.

Alább részletesen is elolvashatja az említett, az óbudai önkormányzathoz is régóta kötődő korrupciógyanús ügyletek főbb szálait.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG