Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tényleg letartóztatták Kiss László óbudai polgármestert


Kiss László óbudai polgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2023. szeptember 27-én
Kiss László óbudai polgármester a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2023. szeptember 27-én

Valóban letartóztatták az óbudai polgármestert – tájékoztatta ügyvédje a 24.hu-t. Az ügyészség egy régóta húzódó korrupciós ügyben vette elő, többek között vesztegetés elfogadása a vád ellene. Harminc napra rendelték el a kényszerintézkedést.

Kiss László óbudai polgármestert két nappal ezelőtt, szerda reggel vitték el kihallgatni a rendőrök, miközben házkutatást tartottak nála. Most kiderült, hogy le is tartóztatták. Ezt ügyvédje, Zamecsnik Péter erősítette meg a 24.hu-nak.

Harminc napra rendelték el a kényszerintézkedést, a döntés viszont még nem jogerős, ugyanis az ügyészség és Zamecsnik Péter is fellebbezett. Tájékoztatása szerint a Fővárosi Törvényszék az ügyészség két indoka közül az egyiket találta megalapozottnak, mégpedig a büntetőeljárás sikerének veszélyeztetését – mint minden korrupciós ügyben.

Azt is lehet tudni, hogy Kiss Lászlót többek között hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják egy meglehetősen régóta húzódó ügyben. Sajtóhírek szerint egy korábban elfogott gyanúsított vallhatott rá a közelmúltban, akit egyébként nemrég kiengedtek.

A nemrég nagy többséggel újraválasztott Kiss László polgármester júliusban arról beszélt a Jelennek, hogy szerinte minden elemében politikai célzatú az ügyészség eljárása.

Az egész ügysorozat sok szálon fut, és már régóta zajlik a nyomozás.

Összefoglalva: fiktív szerződéses, számlagyáras, parkolásos, parkfenntartásos ügyek sorozatáról van szó, amelyek során meghatározott – a Fideszhez és a baloldalhoz köthető – emberek egy olyan

bonyolult céghálót hoztak létre, amely kartellszerűen szerezte meg az önkormányzatok parkolási és parkfenntartási feladatait, és jelentősen túlárazva működtette.

A Szabad Európán másfél hónapja részletesen beszámoltunk az ügy főbb irányairól, amikor júniusban az óbudai MSZP vezetője, Czeglédy Gergő alpolgármester került letartóztatásba.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG