Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiss László ügyvédje: Néha az újságból tudom meg, hogy az ügyfelemet mivel fogják gyanúsítani


Pillanatkép Zamecsnik Péter ügyvéd 2024. augusztus 28-án megjelent népszavás interjújából
Pillanatkép Zamecsnik Péter ügyvéd 2024. augusztus 28-án megjelent népszavás interjújából

Kiss László letartóztatott óbudai polgármester ügyvédje szerint egyetlen vallomásra épül az ügyészség vádja ügyfele ellen. Zamecsnik Péter az eddigi iratokban nem látott olyat, ami politikai leszámolásra utalna, azt viszont sérelmezte, hogy az ügyészség folyamatosan szivárogtat információkat kormányközeli lapoknak.

Kiss László DK-s óbudai polgármestert augusztus 14-én vitték el kihallgatni a rendőrök. Nem sokkal később kiderült, hogy letartóztatták, többek között hivatali vesztegetés elfogadásával vádolja az ügyészség egy meglehetősen régóta húzódó ügy új szálaként.

Kormányközeli médiakiadványokban az jelent meg ennek kapcsán, hogy egy korábban elfogott gyanúsított döntött úgy, hogy vádalku keretében Kiss Lászlóra vall. A polgármester pártja, a Demokratikus Koalíció szerint Kiss László egy szervezett, politikai akció áldozata, és koholt a vád ellene.

Zamecsnik Péter, Kiss László ügyvédje a Népszaván frissen megjelent interjújában arról beszélt, hogy a hozzá eljuttatott nyomozati iratokban nincs olyan, amiből politikai befolyásolásra lehetne gyanakodni, titkos megfigyelést sem végeztek ügyfele ellen.

Elmondta, hogy a vád tényleg egyetlen olyan szereplő vallomásán alapszik, aki korábban le volt tartóztatva, négy év börtön is kinézhetett neki, de a fejlemények után könnyen lehet, hogy csak egy év két hónapot kell a legenyhébb típusú fogházban töltenie.

Kiss Lászlót azzal vádolják, hogy megválasztása után megállapodott egyik ismerősével, hogy az általa vezetett cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, ezért cserébe neki és a hivatali dolgozóknak vissza kellett osztani pénzt. Ezt színlelt vagy túlárazott szerződésekkel leplezték.

Zamecsnik szerint régi problémája az ügyvédtársadalomnak, hogy az ügyészség rendszeresen megoszt információkat egyes kormányközeli médiakiadványokkal.

„Néha az újságból tudom meg, hogy az ügyfelemet mivel fogják gyanúsítani. Normális országban én is csodálkoznék ezen, de egy picit benne van a válasz, hogy milyen országban élünk” – mondta.

A Szabad Európán nyáron részletesen beszámoltunk az ügy főbb irányairól, amikor júniusban az óbudai MSZP vezetője, Czeglédy Gergő alpolgármester került letartóztatásba. Ezt alább olvashatja.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG