Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem nyomoz a rendőrség az NMHH-elnök MCC-s fizetése ügyében, elutasították a feljelentést


Koltay András, az NMHH elnöke beszédet mond Budapesten 2023. március 9-én
Koltay András, az NMHH elnöke beszédet mond Budapesten 2023. március 9-én

Koltay András NMHH-elnök félállásban tavaly az MCC Szólásszabadság Műhelyének munkavállalója volt. A szervezet bérköltsége tizenkétmillió forintra rúgott, ám a tevékenysége kevéssé volt látható. Polt Péter feljelentésként értékelte az erről szóló parlamenti kérdést, a rendőrség szerint viszont ennyiből nem lehet megállapítani, hogy hűtlen kezelés történt-e.

Még szeptemberben írt arról a Direkt36, hogy a birtokukba jutott tavalyi bérezési adatok alapján Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke is a közpénzekkel extrém módon kitömött Mathias Corvinus Collegium (MCC) fizetési listáján van.

Ehhez kapcsolódóan: Valószínűleg nem lehet már visszaszerezni az MCC-be áttolt több száz milliárdnyi közvagyont

Ő volt a Szólásszabadság Műhely nevű szervezeti egységük vezetője félállásban, és egyben egyetlen munkavállalója is. Az egység tényleges munkája nehezen megfigyelhető, miközben tizenkétmillió forint bérköltséget könyveltek el.

A cikk után a DK-s Vadai Ágnes Valóban olyan kifizetések vannak az MCC-nél, amik mögött nincsen teljesítés? címmel írásbeli kérdést nyújtott be az Országgyűlés elnökének, amelynek címzettje Polt Péter legfőbb ügyész volt. Polt Péter a feltett kérdést ebben az esetben is azonnal feljelentésként értékelte.

Az NMHH hivatalosan egy független intézmény, felügyeli és szabályozza az elektronikus hírközlést az internettől a mobilfrekvenciákig, illetve a teljes médiaiparágat. Az NMHH legfőbb döntéshozó szerve a Médiatanács, csakhogy ebben viszont kizárólag a Fidesz jelöltjei ülnek. Egy váratlan lemondás után 2021-ben, még a választások előtt kilenc évre Koltay Andrást nevezték ki az elnökének.

A Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Osztálya most megvizsgálta a cikket és az írásbeli kérdést is – írja a Telex. A rendőrök arra jutottak, hogy nincsenek bennük olyan objektív adatok, amelyekből szabálytalan kifizetésekre vagy az alapítványnál keletkező vagyoni hátrányra következtethetnének. Az MCC által Koltaynak fizetett jövedelem mértéke „a munkaadó és a munkavállaló közötti egyeztetés eredménye”, így a nyomozás szerintük nem indokolt.

Koltay egyéb fizetései mellett egyébként ez az évi 12 millió forint nem számít kiugrónak. A Direkt36 cikke szerint Koltay fizetése 2022-ben havi bruttó 4,8 millió forint körül lehetett, emellett kap pénzt két egyetemtől, és kuratóriumi tag egy parlament által létrehozott alapítványban is. Vagyonbevallása szerint utóbbi pozíciókban havi bruttó 1,2 és 2,5 millió forint közötti díjazásban részesül.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG